avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1349 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce drepturi are copilul din afara căsătoriei in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce drepturi are copilul din afara căsătoriei in cazul nostru?

Bună ziua! Sunt căsătorită, avem 2 copii iar soțul mai are un copil dintr-o căsătorie anterioară. Când ne-am căsătorit am făcut act de separație de bunuri în vederea căsătorie. La acel moment dețineam un imobil cumpărat cu cash și alte 2 imobile cumpărate fiecare cu câte un credit imobiliar. Ulterior căsătoriei, am mai achiziționat 2 imobile în proprietatea mea exclusivă (veniturile fiind exclusiv ale mele), având separația de bunuri. Întrebarile sunt: in cazul decesului soțului, copilul soțului poate avea drept de moștenire asupra vreunui imobil achiziționat înainte de căsătorie (mă refer sa invoce faptul că soțul a contribuit la plata ratelor la cele 2 credite imobiliare) și dacă poate ataca/cere anularea actului de separație de bunuri pentru imobilele achiziționate de mine in timpul căsătoriei, invocând că și soțul are venituri salariale și ca ar fi contribuit și el? Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:05, 16 Iunie 2025
Depinde de ordinea deceselor.
Dacă dvs decedati prima, soțul va avea dreptul la 1/4, iar copiii dvs la 3/4.
Ulterior, la decesul soțului, cota sa de 1/4 (moștenitor de la dvs), plus bunurile imobile ale sale, vor fi mostenite în mod egal de toți cei 3 copii.
Asta, desigur, dacă soțul dvs va avea pretenții la moștenirea dvs. Dacă renunță, tot ce aveți dvs în profilurile, va fi moștenit doar de copiii dvs.

Dacă decedează soțul primul, dvs veți avea dreptul la 1/4 din bunurile sale, iar cei 3 copii, la 3/4.
Mulțumesc pentru răspuns. Mă refeream in cazul in care soțul decedează primul, copilul soțului din căsătoria anterioară poate cere dreptul la creanța aferentă creditelor mele luate înainte de căsătorie și achitate parțial și finalizate în timpul căsătoriei, daca soțul în timpul vieții nu cere acest drept de creanță? Și dacă același copil, poate ataca in vreo formă actul de separație de bunuri invocând vreun drept al soțului asupra bunurilor mele achiziționate în timpul căsătoriei, având act de separație de bunuri.
Separația de bunuri este o convenție matrimoniala. Nu este o liberalitate, ca să o "atace" cineva.
Iar cu creanță.. Slabe șanse

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vânzare-cumpãrare ? danieldinica danieldinica Sora mea deţine două imobile proprietate personală şi are un copil dintr-o căsătorie anterioară. Din această căsătorie anterioară a dobândit şi ... (vezi toată discuția)
Conventia matrimoniala poate fi atacata ? relatie relatie un imobil dobandit prin mostenire (ca fiu unic), prin certificat de mostenitor, poate face obiectul regimului comunitatii conventionale, la momentul incheierii ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul la mostenire? emiliamaria emiliamaria am o proprietate imobiliara pe numele meu ,cumparata in timpul casatoriei. sotul meu are copii din o alta casatorie si doresc sa stiu daca in cazul in care ... (vezi toată discuția)