Am iesit la pensie in 2020, ca nevazator in baza art.59 din legea 263/2010.
In ultimele doua Decizii de revizuire din acest an (2025), pensia mi-a fost micsorata substantial.
La Motivare, in penultima Decizie, mi se spune ca "Autocontrol-Se revizuiesc deciziile x si y ca urmare a actualizarii softului informatic in sensul rectificarii punctajului mediu anual deoarece stagiul complet de cotizare conf.Art.59 respectiv 11 ani si 8 luni , se aplica foar pt.calculul punctajului mediu in perioada lucrata in conditiile de handicap (dupa data ivirii handicapului). Pt.restul perioadei lucrate se foloseste stagiul complet de cotizare conf.Anexa 5 - ".
In ultima Decizie, Motivarea este "Se revizuieste decizia nr...., ca urmare a revizuirii deciziilor anterioare in ceea ce priveste stagiul complet de cotizare conform Anexa 5 si a stagiului complet de cotizare conf.Art.59 din Lg 263/2010".
Doresc parerea d-voastra.pentru a stii daca am sanse sa castig un proces in instanta daca contest aceste Decizii?
Din datele postate se intelege ca d-voastra aveti legatura cu urmatoarele prevederi legale:
Legea 263/2010
Art,95(2) În situația persoanelor prevăzute la art. 56-59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau în considerare stagiile de cotizare complete prevăzute la aceste articole.
H.G.257/2011
(2) În situația persoanelor prevăzute la art. 56-59 din lege, la stabilirea punctajului mediu anual se iau în considerare stagiile complete de cotizare reglementate la aceste articole, numai pentru determinarea punctajelor medii anuale corespunzătoare perioadelor realizate în condițiile la care acestea se referă.
Se mai intelege ca vi se va emite decizie de debit.
Multumesc pentru raspuns!
Da, am primit in luna Iulie 2024 Decizia de recalculare a noi legi 360/2023.
Cuantumul pensiei atunci mi-a fost micsorat cu aprox.66%, dar mi s-a pastrat in plata de la 1 Septembrie 2024 cuantumul pensiei aflate in plata pana atunci, conf.art.144 (6) din Legea 360/2023.
S-a procedat corect atunci, dar ulterior in Deciziile pe care le-am primit, pentru revizuire datorita adaugarii de vechime in munca, s-a facut referire la cuantumurile mai mici din decizia de recalculare si nu a mai aparut pe Decizii cuantumul pensiei aflate in plata (cel mare).
M-a indus in eroare si faptul ca se emiteau cupoanele de pensiei (pana in Martie 2025) avand cuantumul pensiei pe care o primisem pana la Deciziile de revizuire.
Abia din Aprilie 2025 m-am trezit ca pe cupon e trecut cuantumul pensiei din Decizia de revizuire (mai mic).
In urma email-urilor si a sesizarilor mele pe pagina CNPP am primit aceste ultime Decizii de revizuire cu Motivarile legate de actualizarea softului pentru punctajul mediu anual (cum am scris sus in articol).
Prin aceasta decizie de debit sa inteleg ca mi se imputa mie sa platesc erorile altora?
Daca cineva a gresit de ce sunt eu de vina?
Pot sa contest aceasta decizie de debit?
Au fost cazuri cand s-a castigat contestatii de acest fel?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!