avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine plateste distrugerea creata in baie de inlocuirea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine plateste distrugerea creata in baie de inlocuirea unei tevi ...

Cine plateste distrugerea creata in baie de inlocuirea unei tevi comune?

Buna ziua! In blocul unde locuiesc, pe coloana noastra la unul dintre etaje o teava de scurgere s-a spart in baie. Mentionez ca eu nu eram afectat de aceast aproblema. S-a incercat repararea ei, dar fiind veche si de fonta s-a decis inlocuirea sa.

Asociatia de proprietari a chemat o firma de instalatii care a fost platita din fondul de reparatii. Aceasta a decopertat mastile care acopera tevile la toate apartamentele. Masca respectiva avea faianta pe ea la apartamentul meu si la alte cateva apartamente

Teava a fost schimbata, masca a fost refacuta, dar presedintele blocului ne-a spus ca nu intra in atributiile administratiei sa se ocupe si de achizitia si montarea faiantei.

Am aflat numai ce de Art. 12, din HG 1588 / 2007 actualizata 2016, "NORME METODOLOGICE de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari" care precizeaza urmatoarele si citez:

Art. 12
Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:

(B)Obligatii:
e)sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii, daca ei sau alte persoane care actioneaza in numele lor au provocat daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu;

Eu inteleg din alineatul de mai sus ca sunt obligati sa cumpere si sa puna si faianta din fundul de reparatii.

Dar va rog si pe dumneavoastra sa va spuneti opinia legat de subiect. Inclusiv legat de pasii pe care ar trebui sa ii urmez.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: zws , utilizator 11:30, 28 Iunie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea respectivă a fost abrogata, căutați Legea 196/2018, art.31.
Asadar, presedintele dvs. nu cunoaste Legea...
[ link extern ]
Multumesc mult de tot!! Am verificat si pare destul de clar la art. 31
Sau se face ca nu stie. Sunt sigur ca o sa isi aminteasca de lege atunci cand va fi vorba sa se repare pe tronsonul lui.

Multumesc mult! Am inteles ca art. 31 e de luat in calcul.
Aveti idee ce e de facut daca administratia da un raspuns negativ? Care ar fi urmatorii pasi?
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Reparatii parti comune la bloc Andrei177 Andrei177 La solcitarea administratiei de bloc s-a efectuat o reparatie la o teava de apa pluviala care trece prin ap. meu. Aceasta teava a fost mascata de un gheu de ... (vezi toată discuția)
Cine achita daunele din apartamentele locatarilor? nofret nofret Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de ... (vezi toată discuția)
Reparatii parti comune cu afectarea proprietatii migaste migaste sunt administrator la un bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: avand probleme cu instalatia pe verticala la apa, parte comuna, am chemat un instalator sa ... (vezi toată discuția)