Bună ziua. Am făcut un credit la bancă de nevoi personale în valoare de 5800 de euro ptr iubitul meu sa își cumpere o mașină. După ce și a cumpărat mașina și a înmatriculat-o. Ne am certat. Eu am tot încercat să fie ok dar el din ce văd e foarte hotărât să o termine cu mine. Deci practic s a folosit de mine. Noi am făcut un act între noi. Un contract de împrumut doar ca acolo este stipulat ca el va plății ratele creditului aferent până la data când se termină creditul. Se poate să fac ceva în instanță să îmi achite mai repede creditul respectiv sau să îmi dea toți banii odată ? Nu e ok să mai aștept încă 5 ani în condițiile în care el imediat cum a trecut o pe numele lui a terminat o cu mine.
Vedeți la banca dacă puteți achita tot fără dobânda pe 5 ani.Sa va spună cât plătiți exact.
Situatia este încurcată.
E posibil sa aveti probleme cu recuperarea banilor.
Pare cam țeapă.
Este posibil sa fi consulat și un avocat pentru ca s-a blindat bine juridic.
Era bine sa fi consultat și dvs. un avocat mai înainte de a face tot.
Asa se face în tarile vestice.
ibn
Utilizator 6din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Ce nu inteleg eu aici este de ce "iubitul" profitor nu a facut creditul pe numele lui? Era casnic, intretinut, nu avea servici?. Acum va trebui ca din aceasta patanie sa invatati sa va aparati veniturile in astfel de relatii in care Codul Civil nu va poate apara. Incercati sa-i deschideti proces cum vi s-a spus, dupa notificare prealabila. Si ochii mari pe viitor caci banii sunt ochiul dracului. Succes!
vasi2007
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Este bine ca ati facut totusi un contract de imprumut intre voi. Verificati daca insa este si valabil: Este scris de mana iubitului? Este datat? Poarta macar mentiunea "bun si aprobat pentru suma de 5800 euro"?
(Art. 275. Cod civil: Formalitatea „bun si aprobat”
(1) Inscrisul sub semnatura privata, prin care o singura parte se obliga catre o alta sa ii plateasca o suma de bani sau o cantitate de bunuri fungibile, trebuie sa fie in intregime scris cu mana celui care il subscrie sau cel putin ca, in afara de semnatura, sa fie scris cu mana sa „bun si aprobat pentru… „, cu aratarea in litere a sumei sau a cantitatii datorate.)
Puteti dovedi in alte moduri ca i-ati platit suma? Banii i-ati dat in mana sau prin virament bancar?
Contractul are putere de lege intre parti. Nu cred ca puteti nici macar in instanta sa modificati clauzele - respectiv sa obtineti restituirea anticipata a imprumutului.
Daca iubitul nu are venituri exista riscul sa nu plateasca ratele si atunci banca va declara imprumutul scadent anticipat, caz in care va trebui sa restituiti imediat bancii suma imprumutata si eventualele dobanzi/penalitati - verificati clauzele contractului de credit. Daca nu veti putea plati banca va putea sa va execute silit.
Doar in situatia in care iubitul nu si indeplineste obligatia asumata prin contract - plata ratelor - si in functie de eventualele clauze prevazute in contractul dintre voi puteti solicita instantei sa declare rezolutiunea contractului si sa il oblige sa va restituie imprumutul.
Ati prevazut in contractul de imprumut vre-o garantie din partea iubitului - de ex. masina pe care urma sa o achizitioneze sau un alt bun cu care sa va garanteze restituirea imprumutului? In acest caz va trebui sa inregistrati contractul de imprumut facut cu iubitul in Registrul National de Publicitate Mobiliara - RNPM - fosta Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare - AEGRM pentru a avea prioritate la executarea silita in cazul in care mai apar si alte iubite mai vechi sau mai noi care l-au "imprumutat".
S-ar putea ca intamplarea aceasta sa fie o lectie foarte scump platita din care va trebui sa invatati ceva. Altfel o veti repeta pana o veti invata. Pare un tipar dupa filmul "Asta seara dansam in familie" cu Dem Radulescu si Sebastian Papaiani.
Va urez succes si nervi tari in rezolvarea acestei probleme.
Între timp am descoperit ca în afară de contractul făcut între noi și semnat mi a șters orice urmă de dovadă. Orice mesaj între noi în care îmi spunea de credit ca îl va plăti etc