avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Urmeaza sa ma intorc la munca dupa concediu de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Urmeaza sa ma intorc la munca dupa concediu de crestere copil ...

Buna ziua,urmeaza sa ma intorc la munca dupa concediu de crestere copil! La momentul intrarii in CCC lucram in alt oras! Acum am cerut transferul pe acelasi post,in orasul natal! Mi s-a spus ca nu au niciun loc disponibil (cu alte cuvinte sunt pe cont propriu)! Ce se poate face in acest caz? Pot sa nu mi dau demisia si sa astept pana imi gasesc un loc liber? ce se intampla daca nu mi dau demisia si nu ma duc nici la munca? Nu pot sa fac naveta intre doua orase! Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:55, 8 Iulie 2025
Vorbiti de sectorul privat sau bugetar?
Buna ziua

www.avocatnet.ro/articol_669...

Legea 202 stabilește că salariatul/salariata care revine din concediu se întoarce la același loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, având condiții de muncă echivalente.

E alegerea dvs unde va stabiliti domicilil/resedinta, dar trebuie sa va prezentati la munca si angajatorul este obligat sa va primeasca in locul si pe postul pe care l-ati avut inainte de intrarea in CCC.

Daca nu va puteti intoarce la munca la acelasi post, in acelasi loc pe care l-ati avut inainte de CCC, discutati cu angajatorul. Daca exista alte posturi in orasul unde locuiti acum, cu acordul partilor, puteti sa va reintoarceti la munca si pe un alt post.

Nu trebuie sa va dati demisia, dar daca nu va prezentati la munca va va fi desfacut contractul de munca pentru neprezentare.

Privat

Cornel Vasile a scris:

Vorbiti de sectorul privat sau bugetar?

Multumesc pentru raspuns!

Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Transferul nu opereaza decat intre institutii bugetare , nu si in sectorul privat.

1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Incalcarea prevederilor art.10 alin.8 din Legea 202/2002 poate fi sesizata Inspectiei Muncii/ ITM-ului.

5. Daca nu va dati demisia si nici nu mergeti la munca exista posibilitatea desfacerii disciplinare a c.i.m.
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcerea la lucru din concediul de crestera copilului vtundem vtundem Buna ziua! Peste 3 luni imi reiau activitatea la locul meu de munca. Lucrez in ture si am un post mai solicitant/stresant iar din cauza anumitor probleme de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! sunt funtionar public, la o primarie din tara. saptamana ... J.Andreea J.Andreea Buna ziua! Sunt funtionar public, la o primarie din tara. Saptamana trecuta am revenit la munca, dupa concediul de crestere copil, insa, am aflat cu stupoare ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea la serviciu dupa cic Mara01 Mara01 Buna ziua! As avea urmatoarea intrebare: daca angajator propune angajatei care se intoarce la serviciu dupa CIC, un alt post cu un salariu mai mic decat cel pe ... (vezi toată discuția)