avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare tacita...drept la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare tacita...drept la mostenire?

Eram 5 frati. 3 locuiau in alte localitati, 2 in localitatea in care este imobilul in discutie. Sora decedata si divortata avea un copil (locuieste de la nastere in alta localitatea si nu a venit deloc la imobil).

Eu am facut toate actele de acceptare tacita pt imobil dupa moartea sorei (impozit, datorii, facturi, administrare si intretinere locuinta si teren, ingropare, pomeniri) in termenul de 1 an de la deces (cat si ulterior). Copilul a facut certificatul de mostenitor dupa acel termen (2 ani si jumatate) zicand ca a acceptat tacit si ca este singurul mostenitor.

Am vreun drept la mostenire daca ajung in instanta? Restul de 3 frati au drept?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2025
akyla, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:22, 14 Iulie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De principiu dvs da, desi discutia nu este simpla si nu poate fi rezumata intr un raspuns din forum,

Pentru ceilalti frati e mai dificil., daca nu au declaratie expresa de acceptare sau acte de acceptare tacita.

Trebuie formulata actiune in instanta de anulare a certificatului de mostenitor. Cautati si discutati cu avocat din localitatea dvs detaliile si solutiile concrete, costuri, acte necesare etc,
Multumesc frumos. Intelesesem din alte discutii de pe forum ca s-ar putea, doar ca avocatul pe care il platisem pentru contestarea certificatului (apar formulari care dau drepturi in plus copilului) nu mentionase nimic de anulare, ci doar de contestare. Posibil nici eu sa nu fi zis clar de acceptarea tacita.

AV. GABRIELA GERBER a scris:

De principiu dvs da, desi discutia nu este simpla si nu poate fi rezumata intr un raspuns din forum,

Pentru ceilalti frati e mai dificil., daca nu au declaratie expresa de acceptare sau acte de acceptare tacita.

Trebuie formulata actiune in instanta de anulare a certificatului de mostenitor. Cautati si discutati cu avocat din localitatea dvs detaliile si solutiile concrete, costuri, acte necesare etc,

Eu cred ca nepotul a facut actele pt mostenirea mamei sale , nu pt bunici. Ati vazut dvs certificatul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

+acceptarea tacita a mostenirii bb194 bb194 sora mea decedeaza in urma cu 2 ani,are un fiu care nu deschide legal mostenirea si care decedeaza si el in urma cu 6 luni dar nu are mostenitori,eu in ... (vezi toată discuția)
Mostenire alin-alin alin-alin Buna ziua Am o intrebare legata de o mostenire intre 2 frati si anume : - ambii parinti decedati de cativa ani - fiecare din parintii decedati avand cate ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a succesiunii ion.escu ion.escu Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in lamurirea unui caz in care se pune problema valabilitatii acceptarii tacite a mostenirii. Sunt doi frati si o sora ... (vezi toată discuția)