avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare imobil

Buna seara,
Intentionam sa achizitionam un imobil (Casa) a carei valoare va fi platita in indiviziune, respectiv 75% parintii (eu si sotia, eu sunt pensionar sotia urmeaza sa iasa la pensie pana la sfarsitul anului) si 25% copiii (fiica si ginerele). Am dori ca acest contract de vanzare-cumparare sa fie din punct de vedere juridic si executoriu cat mai sigur in favoarea noastra pana la decesul nostru. Ipotetic, daca in viitor poate aparea un divort in familia fiicei noastre, ginerele nu ar putea cere compensatii, sulte, in instanta. Copiii nu doresc sa fie trecuti in actul de vanzare-cumparare , ei sunt bine intentionati si vor sa ne ajute sa locuim intr-o casa individuala. In schimb, din punct de vedere moral si etic fata de ei, mi se pare corect sa fie trecuti in contract cu aceasta cota de participare financiara din valoarea de achizitie a casei. Ce solutie ne puteti oferi si exista vreo posibilitatea ca fiica noastra, dupa decesul nostru, sa fie titularul contractului fara a fi necesara succesiunea ? Am emisa de catre notar o procura din partea lor, care ma delega ca mandatar, inclusiv stabilirea cotelor de participare la cumpararea imobilului, proces care ar urma sa aiba loc in luna august. Contractul de vanzare -cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct viager la ce se refera, rog detalii. Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2025
Corneliu62, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 09:05, 17 Iulie 2025
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de vanzare -cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct viager la ce se refera, rog detalii


Casa valorează 100 de lei, îmi achiți 40 de lei și de restul mă întreții până la deces și mă lași să stau în casa și sa o folosesc.
La asta se referă.
Este o idee neinspirată, având în vedere că obligația de întreținere nu poate fi cuantificată. Nu se știe nici cât trăiește omul, nici ce nevoi are și se ajunge sa se plătească acea casă de 10 ori.
Dacă va gândiți la vânzare sau la întreținere, automat îl faceți proprietar și pe ginere. Fiica este căsătorită și orice bun dobândit în timpul căsătoriei este bun comun (cu unele excepții).
Dacă fiica divorțează, ea și ginerele vor trebui sa împartă casa. Fie fizic, fie sa o preia unul dintre ei, cu obligația de a achita sultă celuilalt.
Dacă vreți ca imobilul sa fie numai al fiicei, ar trebui sa ii faceți o donație.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vreti sa fiti etic si corect , asa cum spuneti ( aveti aprecierea mea pentru asta ) , atunci fiti pana la capat . Cumparati casa in indiviziune , pe cote-parti : 75% dvs. , si 25% copiii . Daca va interveni un divort intre copii , etic si corect este ca ginerele sa-si primeasca partea lui , de 12,5% , ca si el a participat cu bani . Eventual , ca sa nu va treziti ca va cere bani si nu aveti de unde , vorbiti cu ei sa va institue un uzufruct viager pe partea lor . Puteti sa-i donati fiicei partea dvs. , dar eu va sfatuiesc cu putere - daca-mi permiteti un sfat - sa nu o faceti . Orice , dar nu acoperisul de deasupra capului … Chiar daca aveti perfecta incredere in ea - cum e si firesc - nu puteti sti in ce directie o duce viata , multe se pot intampla , poate ati auzit de cazuri nefericite . Doar un exemplu ( dar sunt nenumarate ) , o afacere care merge prost si se ingroapa in datorii , sau un credit care , din motive obiective , nu mai poate fi platit , etc. , etc. Fiica va face , la timpul potrivit , succesiunea , asa cum face toata lumea … Taxele de succesiune nu-s chiar de speriat .
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2025
CHKa, utilizator
Multumesc pentru informatii. In actul de vanzare-cumparare se poate trece aceasta clauza de uzufruct viager , sau este necesar un alt act notarial pentru definirea termenilor de abitatie pentru mine si sotie ?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate trece in contractul de v-c . Asa va asigurati ca , atata timp cat dvs. , parintii , traiti , aveti dreptul sa locuiti acolo .
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2025
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa donez o casa gabriela06072002 gabriela06072002 Oscilez intre a intocmi un act de vanzare-cumparare pt un imobil sau sa-l donez fiicei mele, pentru a nu putea fi atacata cererea de succesiune. Din cate ... (vezi toată discuția)
Act ce nu poate fi atacat in justitie (donatie sau vanzare cumparare imobil) elizabetana elizabetana Sunt o bunica care vreau sa las o casa, singurei mele nepoate. Sotul meu a decedat acum 4 ani. Eu am o singura fiica, care este casatorita cu un barbat in ... (vezi toată discuția)
Donatie sau vanzare-cumparare cu uzufruct viager? cedeprobleme cedeprobleme Salutare tuturor! Am urmatoarea situatie: 2 ex-soti (divortati asadar), in relatii bune, parinti de 3 copii (majori, casatoriti) au cumparat in timpul ... (vezi toată discuția)