avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un strain a investit intr-un proiect agricol realizat, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un strain a investit intr-un proiect agricol realizat, dar care nu aduce profit. Acum cere rambursarea banilor

In actiunea deschisa la judecatorie, reclamantul a cerut instantei sa oblige paratul la restituirea unei sume de bani, intrucat considera el, paratul nu a indeplinit obligatia realizarii proiectului in care a investit banii.

Reclamantul face trimitere la art 1350 C. civ. "orice persoana este obligata sa-si execute obligatiile pe care le-a contractat, iar atunci cand fara justificare, nu isi indeplineste aceasta indatorire, ea este raspunzatoare de prejudiciul cauzat celeilalte parti si este obligata sa repare acest prejudiciu, in conditiile legii."

Reclamantul mai mentioneaza :" Subsemnatul am dreptul la indeplinirea intocmai a obligatiei, or paratul nu a indeplinit aceasta obligatie. Arat ca prescriptia s-a intrupt prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de catre cel in folosul caruia curge prescriptie art. 2537 p. 1 C. civ. Recunoasterea s-a facut de catre parat prin email in data de .....2024, prin care paratul confirma primirea banilor."

In realitate, nu exista niciun fel de contract notarial intre reclamant si parat. Paratul recunoaste ca reclamantul a investit bani in proiect, dar nicidecum nu recunoaste ca i-a primit sub forma de imprumut, ci ca investitie. Paratul poate dovedi ca proiectul a fost realizat, finalizat contrar celor sustinute de reclamant, insa este adevarat ca proiectul nu a produs si nu produce beneficii o data intrucat investitorul nu doreste sa se mai implice financiar in sustinerea proiectului si paratul nu poate face proiectul profitabil de unul singur.

Asadar, in cazul unei investitii benevole intr-un proiect agricol al altcuiva, fara contract sau clauze, investitorului are sanse sa obtina in instanta rambursarea banilor investiti?

Bine de stiut, chiar daca nu vorbim despre un imprumut ci de o investitie in opinia paratului, de la trimiterea banilor s-a scurs o perioada de timp mai mare de 3 ani si nu exista niciun contract de imprumut intre reclamant si parat. Inainte de implinirea termenului de prescriptie, paratul nu a fost pus in intarziere si nici actionat in judecata de catre reclamant. Paratul a fost pus in intarziere de catre avocat si ulterior chemat in judecata dupa implinirea termenului de prescriptie de 3 ani.

Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2025
marturie, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 01:04, 19 Iulie 2025
In primul rand ca, trebuie stabilit raportul juridic dintre reclamant (R) si parat (P).
Deci ce sa inteleg... Daca proiectul functiona, atunci pentru R era o investitie buna.
Daca proiectul nu a functionat, atunci pentru R este un imprumut si vrea banii back.
Daca este o investitie, si nu a mers, inseamna ca nu a mers si asta este. CE se analizeaza?
Se analizeaza cum se imparte riscul, in acest caz (contract/imprumut). Bun si Cum se imparte?
Pai, se imparte in functie de raportul juridic dintre R si P, dupa cum am spus si la inceput.
Mai mult, fiind incidenta si prescriptia, se analizeaza cu prioritate si aspectul acesta.
Speta nu este complicata. O lamureste instanta (nu noi, nu aici, caci nu avem toate datele).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta-urgent!!!!!!!!!!!!!!! feroz feroz Reclamanta R l-a chemat in judecata pe fratele sau paratul P solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa fie obligat paratul SA-I RESTITUIE ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, în 2020 am fost indus în eroare de un individ ... Sabin Mizdrescu Sabin Mizdrescu Bună ziua În 2020 am fost indus în eroare de un individ sa deschidem împreună un magazin mixt și am făcut un contract de imprumut și parteneriat ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj, achitare sulta luiza44 luiza44 doresc si eu sa ma lamuriti si pe mine.... in urma partajului dupa divort am ramas cu apartamentul si cei 2 copii minori la acea vreme in schimbul platii unei ... (vezi toată discuția)