avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retragere mărturie mincinoasă
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retragere mărturie mincinoasă

Buna seara ! De curand mi s-a adus la cuostiinta ca s-a intocmit un dosar penal de inselaciune ! pe mine politia m-a chemat sa dau declaratie in calitate de martor , dar nu o simpla declaratie , precizez ca erau niste intrebari speciale adresate de anchetatori ! Am acceptat sa raspund ele ! Pana aici totul este ok! Eu sunt din Galati , si cel care a fcut plangerea este din satu Mare! nu stiu multe despre dosar , doar ca intrebarile care mi-au fost adresate gen , in ce conturi bancare tin banii , care este userul meu de Olx , cu ce ma ocup , daca il cunosc pe inculpat , am raspuns la toate !

Am zis ca nu cunosc inculpatul , nici pe cel care a reclamat , doar ca banii unui produs pe care l -a cunparat de pe olx , zice acel cont imi apartine mie!
deja am depus procesul verbal , politista m-a avertizat sa nu mint , deci inseamna ca s-ar putrea aplica pedeapsa pentru marturie mincinoasa ?
Am auzit ca este un articol care spune ca imi pot retrage declaratia mincinoasa si astfel nu pot fi pedepsit.

citez "îl constituie prevederile art. 273 alin. (3) teza întâi din Codul penal: „Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare sau de punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase."

Dosarul are literea P pe el, inseamna ca este la parchet ! Intrebarea mea este cand imi pot retragere si daca se poate procesul vrebal de martor ?
mai exact cine imi spune mie daca este mincinoasa sau nu? trebuie neaparat sa ajunga doarul in instanta sau se poate si asa cum se afla la parchet?
Pot sa sun personal la politia de la Satu MAre si sa le spun sa retraga declaratia? va ro sa ma ajutati ca nu ma pricep
Cel mai recent răspuns: manhuman , utilizator 21:28, 29 Iulie 2025
cauza de nepedepsire prev de art.273 al.3 C.p. evocă împrejurarea în care cel care a depus ca martor in mod mincinos își retractează întrutotul afirmațiile care nu reflectă adevărul. pt a beneficia de clementa legiuitorului,autorul trebuie să-și retragă mărturia mincinoasă imediat după înregistrarea acesteia și până la momentele prevăzute în alineatul 3,în acelasi mod oficial în care i s-a luat declaratia de martor.
Ok , dar cand o pot retrage , acum at e la parchet sau trebuie sa ajunga in instanta dosarul?
cât mai repede.

manhuman a scris:

O pot retrage acum cat este la parchet procuror sau trebuie sa ajunga dosarul la tribunal , asta nu stiu?

Vasile Braun a scris:

cauza de nepedepsire prev de art.273 al.3 C.p. evocă împrejurarea în care cel care a depus ca martor in mod mincinos își retractează întrutotul afirmațiile care nu reflectă adevărul. pt a beneficia de clementa legiuitorului,autorul trebuie să-și retragă mărturia mincinoasă imediat după înregistrarea acesteia și până la momentele prevăzute în alineatul 3,în acelasi mod oficial în care i s-a luat declaratia de martor.

eu sunt tocmai din Galati, cum o pot retrage din Satu mare ? si apoi ce se opate intampla ? trebuie sa dau alta declaratie?
Apreiez mult raspunsul dumneavoastra , darnelamurirea mea este urmatoarea! cine trebuie sa imi spuna ca declaratia este mincinoasa? adica o pot retrage asa de capul meu fara sa imi spuna cineva daca e mincinoasa

Vasile Braun a scris:

cât mai repede.

manhuman a scris:

O pot retrage acum cat este la parchet procuror sau trebuie sa ajunga dosarul la tribunal , asta nu stiu?

Vasile Braun a scris:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa retragere buna seara ! de curand mi s-a adus ... manhuman manhuman Marturie mincinoasa retragere Buna seara ! De curand mi s-a adus la cuostiinta ca s-a intocmit un dosar penal de inselaciune ! pe mine politia m-a chemat sa ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa meseriasu6_9 meseriasu6_9 Buna seara.....am si eu o nelamurire...in urma cu cativa ani,mai exact 2 a avut loc o bataie in barul in care ma aflam,drept urmare am fost si martor iar la ... (vezi toată discuția)
Martor - marturie mincinosa xuser xuser Pe scurt: vin 5 sa ma bata. Politia il prinde pe unul iar ala cheama ,sa zicem, pe 2 dintre complici ca martori (mincinosi evident). Daca din martori devin ... (vezi toată discuția)