avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PILONUL II DE PENSIE - MOSTENITORI ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PILONUL II DE PENSIE - MOSTENITORI ?

Buna dimineata . Prietenei mele in varsta de 37 ani i-a decedat sotul in varsta de 46 ani in urma unui cancer pulmonar acum sase luni . Decedatul a fost salariat si a avut contributie de PILONUL II la NN . In urma succesiunii (ei avand impreuna o fiica minora in varsta de 5 ani ) si a procesului de tutela , mama castigand tutela copilului --- intrebarea este :
- cine mosteneste PILONUL II de pensie ? (mama si copilul ) sau pe cine a desemnat decedatul la data initierii pilonului II ???
Societatea NN spune ca v-a mosteni cel care a fost desemnat la clauza .
Va multumesc si astept raspuns . zi frumoasa sa aveti .
Cel mai recent răspuns: ÞUCMEANU SIMONA MARIA , utilizator 14:05, 1 August 2025
Buna ziua, Trebuie văzut contractul incheiat cu societatea de asigurari.
Buna ziua . Sotii nu erau pe atunci casatoriti si nici cunostinte , deci sotia acum nu stie pe cine a desemnat sotul ca si beneficiar . Si am uitat ce era mai important : ca se scade in jur la 20% pentru fiecare mostenitor din suma cotizata ?????
Cel care a fost desemnat de TITULAR să intre în posesia banilor din pilonul 2, nu are statut de moștenitor, ci este BENEFICIAR desemnat de titular prin contract.
Așa se procedează și în cazul asigurării de viață cu componentă investițională în fonduri mutuale de investiții.
Ultima modificare: Vineri, 1 August 2025
Dapix, utilizator
buna ziua . E clar ca el are ca beneficiar pe altcineva .Intrebarea era : benefeciaza sotia si copilul de acesti bani ? Si daca opteaza sa ia banii acum (?) se impoziteaza ?
Va multumesc tare mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, sotul meu a decedat, eu si copilul fiind mostenitorii ... Sandina Radoi Sandina Radoi Buna seara, Sotul meu a decedat, eu si copilul fiind mostenitorii fondului sau de nn pensii pilonul II. As vrea sa stiu de ce partea mea din fondul privat de ... (vezi toată discuția)
Pensie pilonul 2 buna ziua , mama mea a decedat, sunt 2 moștenitori ... Adymate Adymate Pensie pilonul 2 Buna ziua , mama mea A decedat, sunt 2 moștenitori eu si tatăl meu, eu având varsta pana in 35 ani am pensie pilonul 2 , am făcut ... (vezi toată discuția)
Buna ziua .va scriu pentru o prietena al cărei soț are cancer ... ÞUCMEANU SIMONA MARIA ÞUCMEANU SIMONA MARIA buna ziua .va scriu pentru o prietena care sotul ei are cancer pilmonar stadul 4 cu metastaze pulmonare, esofagiene si cerebrale . Ei au construi o casa ... (vezi toată discuția)