avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mai avem dreptul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mai avem dreptul?

Am fost la parinti 5 frati . Cand a decedat mama (1990) am fost la succesiune si am semnat in favoarea tatalui . Dupa decesul tatalui (1991) nu am mai fost chemati la succesiune . In curtea parinteasca a ramas sa locuiasca fratele cel mic cu sotia lui . In 1993 decedeaza si acest frate si sotia lui nu a chemat pe nimeni la succesiune . Pt ca ei nu au avut copii ea a facut declaratie falsa la primarie ca este singura mostenitoare a sotului ei si acum doreste sa faca acte unei nepoate din partea ei . Cand am intrebat-o de ce nu am fost chemati in calitate de mostenitori dupa fratele nostru a spus ca nu avem ce cauta la succesiune pt ca sotul ei a avut testament de la tata (socrul ei) dar pe care nu a putut sa-l semneze si a pus doare degetul (tata avea 82 de ani)
-Cum putem noi fratii sa impiedicam aceasta cumnata sa instraineze curtea parinteasca si ce drepturi mai avem noi dupa atatia ani ?
-Ce trb sa facem ca sa plateasca pt declaratia falsa pe care a facut-o la primarie ?
Va multumesc pt raspuns .
Cel mai recent răspuns: whiskey , utilizator 17:37, 16 Februarie 2010
Cam tarziu pentru dezbaterea succesiunilor, intai a tatalui si dupa aceea a fratelui dvs. Puteti deschide succesiunile iar daca se va dovedi ca exista o declaratie pe proprie raspundere falsa, atunci cumnata va fi trasa la raspundere penala. Situatia este complexa,consultati un avocat.
La o prima vedere nu vad ce ati mai putea face.
Trebuie sa consultati un avocat si poate se gaseste o cale insa este foarte greu de spus din ce ziceti.
Daca nu se mai poate face nimic pierdeti doar banii pentru consultatia juridica.Ar fi indicat sa consultati un avocat care sa nu incerce sa deschida un proces aiurea intrucat riscati sa mai achitati si cheltuieli de judecata.

avocat Claudiu Lascoschi
Din ceea ce ne-ati relatat, cel mai bine este sa luati legatura cu un avocat pentru a vedea actele si a va sfatui ce e mai bine pentru dvs, poate se gaseste o solutie.
Haideti sa incercam sa privim putin si partea plina a paharului. Mergeti la primaria unde se afla casa si solicitati, atat la serviciul de taxe si impozite, cat si la registrul agricol, sa va comunice proprietarul actual al imobilului. Daca figureaza tot tatal dvs (in baza certificatului de unic mostenitor, cand cei 5 frati au renuntat), mai aveti o sansa.

Deschideti succesiunea dupa tatal dvs, solicitand Anexa 24 de la primaria ultimului domiciliu al acestuia, ca si un certificat de atestare fiscala cu bunurile din evidenta fiscala, pentru notariat. De asemenea, v-ar trebui o copie a certificatului de mostenitor prin care ati renuntat in favoarea tatalui (puteti obtine o copie de la notariatul care l-a eliberat). Cu aceste acte, deschideti succesiunea dupa tatal dvs. la notar (vor fi chemati toti mostenitorii, cu mentiunea ca exista un frate decedat). Pentru iesirea din indiviziune, cumnata dvs. va trebui sa dezbata succesiunea dupa sotul ei (al 5-lea frate), altfel nu-si poate cere partea.

Daca insa, intre timp, cumnata dvs. a dezbatut succesiunea atat dupa sotul ei cat si dupa tatal dvs, folosindu-se de declaratii false, puteti incerca obtinerea nulitatii absolute a certificatului sau de mostenitor, intrucat acesta a fost obtinut prin frauda legii (tatal dvs, avand in vedere ca mai avea 4 copii, nu putea lasa unic mostenitor testamentar pe al 5-lea, intrucat se incalca rezerva succesorala prevazute de lege pentru mostenitorii rezervatari).

Un act juridic (in speta eventualul testament) se socoteste savarsit in frauda legii cand anumite norme legale sunt folosite nu in scopul in care au fost edictate, ci pentru eludarea altor norme legale imperative (impiedicarea celorlalti mostenitori rezervatari de a-si culege partea din mostenire care li se cuvine). Fiind o incercare de abatere legii de la finalitatea ei, fraudarea legii constituie un abuz de drept, sanctionat (explicit sau implicit) printr-o serie de dispozitii legale (art. 1 si 3 din Decretul 31/1954, art. 1203 Cod civil, art. 723 Cod proc. civila).
Aplicarea legii, in litera si spiritul ei, este o necesitate de interes obstesc si de aceea actele juridice savarsite in frauda legii sunt sanctionate cu nulitate absoluta.
Frauda se seosebeste de dol,desi are un element comun cu acesta: reaua – credinta a autorului ei.
In timp ce dolul se exercita asupra uneia din partile actului juridic, al carui consimtamant il viciaza, frauda se savarseste de parti in dauna tertilor, lasand nealterat consimtamantul partilor, in vederea realizarii unui folos injust pentru cei ce fraudeaza.
Interesul distinctiei dintre frauda si dol consta in faptul ca cea dintai este sanctinata cu nulitatea absoluta a actului juridic (care poate fi invocata oricand), iar cea din urma atrage nulitatea relativa. (care poate fi invocata doar in termen de 3 ani de la data incheierii actului)

Succes!
Multumesc foarte foarte mult pt raspunsul dat de Kyandra

Alte discuții în legătură

Mostenire sau ce? si de o saptamana elizabeta elizabeta domnilor avocati si consilieri juridici ,buna ziua numele meu este Ana si am urmatoarea problema: ;sant vaduva de 15 ani si pentru ca sotul meua avut ... (vezi toată discuția)
Testament laleaua neagra laleaua neagra buna dimineata daca sotul meu a primit testament de la parinti , iar acum sotul a decedat eu voi mostenii in continuare testamentul (socrii nu mai am , nu ... (vezi toată discuția)
Invatati-ma Gaiseanca Gaiseanca buna seara va rog sa ma invatati ce sa fac pt. ca nu stiu m-amcasatorit in anul cind a luat fiinta C.A.P -ul si am primit de la parinti 2 ha teren insa ... (vezi toată discuția)