avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Daune constante cauzate de animalul unor vecine
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Daune constante cauzate de animalul unor vecine

Buna ziua! Cu respect si apreciere pentru eventualul sprijin si interes, va rog sa ma lamuriti daca puteti, in legatura cu o problema pe care o am de mai bine de 5 luni de zile si careia nu reusesc sa ii gasesc nicio rezolvare, in ciuda eforturilor pe care le depun constant.
Locuiesc intr-un complex rezidential din Bucuresti, care detine o parcare subterana, proprietate privata comuna. Fiecare locatar care a dorit si a avut posibilitatea, si-a achizitionat un loc de parcare. Eu sunt proprietar al unui loc de parcare, pe care imi parchez legal autoturismul. Doua vecine adapostesc si ingrijesc o pisica in aceasta parcare, i-au facut un ansamblu de joaca si pentru dormit pe un loc de parcare, depoziteaza acolo saci cu hrana, castroane cu mancare si apa. Pisica de care cele doua vecine se ingrijesc urca zilnic pe autoturismul meu, parcat legal pe proprietatea mea, cauzand de luni de zile daune vizibile si evidente, prin zgarieturi adanci repetate pe toata caroseria masinii (capota, plafon, aripi fata si aripi spate- pe unde coboara infranandu-se cu unghiille), urinatul pe capota masinii, caratul de uleiuri de motor din subteran pe labute din cauza caruia vopseaua masinii a fost afectata, ornamentele parbrizului rupte de la unghii. Am incercat rezolvarea amiabila cu ele rugandu-le in mod repetat sa o tina in casa sau sa accepte sa ii cautam un stapan si sa o dam spre adoptie responsabila, aratandu-le dovezi (inregistrari video de pe camera de supraveghere) in care pisica zgarie zilnic masina si/sau urineaza pe ea. Aceste vecine au devenit agresive verbal si fizic, am fost amenintata cu bataia, cu violul si lovita in momentul in care am dorit sa dau pisica spre adoptie. In fata organelor de politie, acestea nu isi asuma animalul pentru a evita responsabilitatea pentru daune si disconfort, insa detin mesaje in care ele imi comunica ca se ocupa de pisica din 2024, una dintre ele mi-a trimis numeroase fotografii cu pisica la ea in casa, cer donatii in contul lor din banca pentru hrana acestei pisici, anunta ca ele o ingrijesc zilnic si sunt surprinse pe camera de supraveghere cand vin si cheama pisica de pe autoturismul meu, apoi sufla pe masina dorind sa stearga urmele lasate de pisica, insa zecile de zgarieturi nu dispar prin suflare. M-am adresat sectiei de politie pentru amenintari si loviri, m-am adresat politiei locale pentru a le aduce la cunostinta ca pisica pe care dansele o au in grija, cauzeaza prejudicii evidente, dar acestia s-au prezentat la fata locului asigurandu-le ca eu nu le pot lua pisica si fara sa le sanctioneze. M-am adresat protectiei animalelor, care au venit la fata locului de asemenea si mi-au spus ca atat timp cat are apa si mancare, totul este in regula, toata lumea fiind de fapt, complet indiferenta vis a vis de daunele pe care le suport zilnic de atatea luni prin neglijenta si nepasarea acestor femei care au pisica in grija. Detin dovezi, filmari cu amenintarile, filmari cu agresiunile, filmari cu pisica pe masina, filmari din momentul in care zgarie si din momentul in care este luata de ele de pe masina, zeci de capturi de ecran cu amenintarile, zeci de fotografii cu daunele si urina. Ce pot sa mai fac? Cum pot rezolva aceasta situatie? Sunt disperata.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: EDA.h , utilizator 23:48, 6 August 2025
4 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Luati pisica si o duceți in alt loc, departe de blocul in care se întâmplă "actiunea", sau la un adăpost pentru animale.

Sau (n-am probat) va cumpărați și apoi instalati un aparat cu ultrasunete anti-pisici.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 5 August 2025
latka, utilizator
5 din 18 utilizatori consideră
acest răspuns util
Locuiesc într-o zonă unde sunt multe pisici (vreo 7). Împreună cu alți câțiva vecini, avem grijă de ele, le hrănim, le deparazităm și le-am făcut adăposturi. Mereu se urcă pe mașini (avem 8 locuri de parcare în fața blocului, care sunt pline în permanență). Eu am două mașini acolo, una permanent, iar cea de-a doua doar când vine fiica nostră în vacanțe. Nicio mașină din parcare n-a fost vreodată afectată de urcatul pisicilor pe ea. Niciun vecin nu se plânge de faptul că mai găsește uneori o pisicuță tronând pe capota mașinii sale. E adevărat că, dacă urinează, trebuie să ne spălăm urgent mașinile. De-asta mi-e greu să cred că distrugerile cauzate de biata vietate mașinii dvs sunt atât de catastrofale. Dar, mă rog...
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul civil, Art. 1375

Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale

Proprietarul unui animal sau cel care se serveşte de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa.
9 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu va ramane decat calea instantei, din pacate. Eu as face si o procedura administrativa cu protectia animalelor (politia locala, care are si asemenea atributii) si ANSVSA, nu doar sa-i chem la fata locului, ci sa la cer sa ia masuri pt adapostirea animalului in casa vecinei respective, iar nu in garaj, adica sa-si asume animalul 100%. As cere aplicarea, mutatis mutandis, a hot CCR 1/11 ianuarie 2012 (publicata in MOf 53/23.01.2012, care se refera la cainii fara stapan, dar spre final aveti niste argumente care se pot aplica si in cazul dv, in opinia mea, de aceea am spus mutatis mutandis). Si pisicile intra in categoria animalelor pt care legea cere vaccinare, sterilizare etc, deci s-ar putea extinde si alte obligatii si in ceea ce priveste problema in discutie. Inteleg ca spatiul garajului e proprietate privata, dar este totusi cu acces deschis pentru multe persoane, nu intru acum in amanunte in ceea ce priveste diferenta intre domeniu / spatiu public si spatiul accesibil public. Nu vad alta solutie, dupa epuizarea incercarilor amiabile. As face si o notificare vecinei sa ia pisica de acolo, sa informati asupra daunelor, asupra comportamentului care nu e protejat legal, si sa informati ca veti incepe demersuri legale (adica dincolo de telefoane si convorbiri), deci tb sa va constituiti urme scrise, cu notificari si actiuni ce pot fi probate scris.
Cereti-i si informatii - tot prin notificari scrise cu dovada ca ati facut asa ceva - daca pisica a fost vaccinata si sterilizata, pt ca astea sunt obligatii legale.
Pe scurt, garajul nu e spatiu pt cresterea si ingrijirea unui animal, iubitorii de animale tb sa si le asume 100%,, in casa lor, nu in spatii comune deranjand pe altii.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și la toate sfaturile doamnei avocat Cornescu, aș adăuga notificarea Asociației de Proprietari si a administratorului din complex, cu solicitarea de a se lua măsuri de îndată, atenționând că vă veți adresa instanței pentru daunele suferite. Toată comunicarea pe email sau poștal, evitați conflictul direct cu vecinele respective și eventual întrebați dacă mai sunt proprietari care sunt deranjați/afectați de situație. Pentru că un iubitor adevărat de animale, le îngrijește pe proprietatea sa, nu în spațiile comune. Succes!

Alte discuții în legătură

Pisici in scara blocului Miki_lfm Miki_lfm Buna ziua In scara blocului, la soacra mea, o vecina de la parter a adunat 14 pisici.......le da sa manance, sa bea, ele isi fac nevoile acolo.Mai mult, se ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, va rog sa mi spuneți dacă exista o lege prin care ... septembrie04 septembrie04 Bună ziua, va rog sa mi spuneți dacă exista o lege prin care sunt obligata sa mi sechestrez animalul de companie în casa și sa o scot doar cu lesa. Pisica ... (vezi toată discuția)
Am fost gonită de un individ care locuiește în altă scară când m-am oprit să hrănesc niște pisici din fața scării lui. e normal, nu suntem cumva pe spațiul public? Mirna Mirna Este legitimă sau nu atitudinea locatarilor de la alte scări de bloc să nu le permită persoanelor străine staționarea în fața blocului? M-am lovit mai ... (vezi toată discuția)