avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Decizie de declarare a inactivității, transmisă de ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Decizie de declarare a inactivității, transmisă de anaf

Mă aflu în nefericita situația în care firma pe care o administrez tocmai a primit o decizie de declarare a inactivității, urmând să fie înscrisă în registrul firmelor inactice și în cazierul fiscal.
Fiind cu toate obligațiile la zi, dar aflându-mă în nefericita situație de a avea sediul social închiriat la una dintre firmele care au apărut în presă drept „cuib de fantome”, bănuiesc că problema este sediul social.
Eu am avut cu această firmă încheiat un contract legal, si o declarație la onrc ca nu imi desfasor activitatea la sediul social, eu lucrand online, oferind servicii de copywriting, redactare, meditații etc.
Prin urmare, m-ar interesa să contest această decizie a anaf și de asemenea, aș dori să îmi mut sediul social la un avocat din București, pentru un an, așa cum am văzut că permite legea. De asemenea, mă interesează consultanță juridică în relația cu anaf pentru a lămuri această situație.

Vă mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:14, 8 August 2025
Art.92 C.proc.fisc. - Registrul contribuabililor/plătitorilor inactivi/reactivați
(1) Contribuabilul/Plătitorul persoană juridică sau orice entitate fără personalitate juridică este declarat inactiv și îi sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivității dacă se află în una dintre următoarele situații:
a) nu își îndeplinește, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligație declarativă prevăzută de lege;
b) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organul fiscal central constatată că nu funcționează la domiciliul fiscal declarat;
d) inactivitatea temporară înscrisă la registrul comerțului;
e) durata de funcționare a societății este expirată;
f) societatea nu mai are organe statutare;
g) durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirată.

In cazurile prevăzute la alin. (1) lit. f) și g), declararea în inactivitate se va face după împlinirea termenului de 30 de zile de la comunicarea către contribuabil/plătitor a unei notificări referitoare la situațiile respective.

Contribuabilul/Plătitorul declarat inactiv conform alin. (1) lit. g) se reactivează dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) îşi îndeplineşte toate obligaţiile declarative prevăzute de lege;
b) nu înregistrează obligaţii fiscale restante.
c) să nu se mai afle în situaţia pentru care a fost declarat inactiv, conform menţiunilor înscrise în registrele în care a fost înregistrat,

Contestațiile împotriva actelor administrative fiscale emise se soluționează potrivit prevederilor legale în vigoare de organul fiscal emitent, pe baza documentației și a motivației formulate de organul fiscal, de organul cu atribuții de executare silită, de organul de inspecție fiscală sau de Direcția generală antifraudă fiscală, care a formulat propunerea în baza căreia a fost emis respectivul act administrativ fiscal.

Vedeti si
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 August 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cazierul fiscal al administratorului Frigioiu52 Frigioiu52 Buna ziua, As vrea sa stiu daca cazierul fiscal al administratorului unui SRL pentru expirare valabilitate sediu social se sterge dupa 5 ani. Sediul a fost ... (vezi toată discuția)
Firma inactiva MinolaRaisa120 MinolaRaisa120 Am o micro interprindere srl , neplatitoare tva si apar ca fiind firma inactiva .Ce insemna ? Contabila mea spune ca este o eroare pt ca eu sunt neplatitoare ... (vezi toată discuția)
Prescriptie taxe anaf anamiha anamiha daca o firma are datorii la ANAF din 2010 iar firma a fost suspendata timp de trei ani 2010-2013,iar in prezent este inactiva,nefacandu-se prelungirea ... (vezi toată discuția)