avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt bunica și as vrea plec din Anglia cu nepotica ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt bunica și as vrea plec din Anglia cu nepotica mea ...

Bună sunt bunica și as vrea plec din Anglia cu nepotica mea și nu știu dacă îmi trebuie împuternicire de la unul dintre părinți ei sau pot sa plec din Anglia cu nepoata fără nici o puternicire
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 01:03, 11 August 2025
Dacă minorul cetățean român este însoțit de o persoană - cetățean român, alta decât părinții sau reprezentantul legal, i se permite ieșirea în aceleași condiții şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoțitoare prezintă:
- Declarația ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia, datele de identitate ale însoțitorului respectiv. În acest caz se solicită și hotărârea judecătorească de stabilire a autorității părintești sau de desemnare a reprezentantului legal, rămasă definitivă și irevocabilă/definitivă;

- Documente din care să rezulte calitatea de persoană desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate, în condițiile legii, să desfășoare activități de transport internațional de persoane, în cazul în care minorul este însoțit de aceasta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu va trebuie nimic in afara actelor de călătorie.
Nu e împuternicire, ci declarație. Sunt chestii diferite.
Nu vă trebuie la ieșirea din Anglia.
Dar, dacă veniți în România, la plecarea din România spre Anglia, vameșilor români va trebui sa le prezentați declarația de acord a părinților și cazierul dvs.
Daca plecati din Anglia si vă duceti prin alte țări din Europa, nu va trebuie nimic.
Ultima modificare: Luni, 11 August 2025
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca incredintare minor gulia gulia buna ziua!am si eu o intrebare:Cum pot intra in posesia unei hotarari judecatoresti in care sa imi fie incredintat copilul avand in vedere ca,copilul meu este ... (vezi toată discuția)
Pot iesi din tara cu minorul daca in urma divortului s-a stabilit custodia comuna? Silvy Silvia Silvy Silvia Buna ziua!As dori si eu sa plec din tara impreuna cu cele 2 fetite ale mele.In urma divortului s-a stbilit custidia comuna,iar domiciliul fetelor este stabilit ... (vezi toată discuția)
Mai este nevoie de acordul tatalui? anonima70 anonima70 Buna ziua!Daca parintii sunt divortati de 8ani,sentinta este definitiva si irevocabila copilul este incredintat mamei, la calatorie in strainatate mai e nevoie ... (vezi toată discuția)