avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soț decedat , soția drept de uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soț decedat , soția drept de uzufruct

V-aș ruga să îmi răspundeți la următoarea întrebare , având următoarele date :
Soțul decedat are un apartament bun propriu pentru care a întocmit înainte de căsătorie un testament pentru fiica lui cu nuda proprietate iar viitoarei soții uzufruct viager .
Soția nu are copii sau părinți în viață, are doar frați și nu au avut copii împreună. Au fost căsătoriți 20 ani .
Întrebare:
În acest caz soția are dreptul la 1/4 din bunul lui propriu ca soție supraviețuitoare, plus drept de creanță pentru bunurile procurate împreună și care ar reprezenta 1/2 din aceste bunuri plus 1/4 din jumătatea defunctului pentru această perioadă ?
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 13:14, 15 August 2025
Din moment ce defunctul a lăsat testament, soția nu are decât rezerva succesorala (jumătate din cota legală)
Adică 1/8.
Si - desigur - uzufructul .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum impiedic mostenitorii viitoarei sotii sa ma mosteneasca? DoruD DoruD Ce solutii am, daca ma recasatoresc, ca mostenitorii viitoarei sotii sa nu participe la succesiunea dupa mine? Dar ea sa beneficieze de habitat in casa mea de ... (vezi toată discuția)
Mostenirea sotului meu petrea.manuela petrea.manuela Buna ziua. Sunt casatorita de 5 ani cu cel de-al doilea sot al meu...si eu si el avand copii din prima casatorie. Sotul meu -unic copil, a mostenit de la ... (vezi toată discuția)
In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa au optat soții la căsătorie), soția deține proprietăți personale, doar ale ei, obținute ... (vezi toată discuția)