avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi

Când cotele de TVA se schimbă peste noapte... cum supraviețuim fără să greșim? Sesiune aplicată alături de Delia CataramăVezi agenda și participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Facturi emise pe PF decontate pe PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Facturi emise pe PF decontate pe PFA

Intrebarea este daca o factura emisa pe PF poate fi decontata in PFA. Exemplu concret, bilet de avion cumparat pentru a avea o intalnire cu potentiali clienti. Sau cazare la destinatie.

De asemenea poate fi folositor si pentru achizitionarea de tehnica de calcul, de exemplu. Fiind factura pe persoana fizica, garantia poate fi diferita, poti apela la retur, ANPC etc

Am intrebat AI-ul si mi-a spus ca da, daca cheltuiala este justificata si ca e recomandat sa fac o nota explicativa care sa arate legatura cu activitatea PFA. Si daca am mai multe sa fac un registru de justificari.

Exemplu de nota data de AI:

NOTĂ JUSTIFICATIVĂ

Subsemnatul(a), [nume], în calitate de titular al PFA [completează cu denumirea completă a PFA-ului], cu sediul în [adresa PFA], CUI [CUI PFA], declar prin prezenta că biletul de avion achiziționat în data de 10 august 2025, pe numele meu, persoană fizică, reprezintă o cheltuială efectuată în interesul activității economice desfășurate prin PFA.

Detalii cheltuială:
- Furnizor: [Compania aeriană – ex. TAROM, Ryanair, Wizz Air]
- Ruta: București – Cluj-Napoca
- Data zborului: 12 august 2025
- Valoare: [ex. 350 lei]
- Tip document: Factură emisă pe persoană fizică / Confirmare rezervare + dovada plății

Scopul deplasării:
Această deplasare a fost necesară pentru a participa la o serie de întâlniri cu potențiali clienți în vederea extinderii portofoliului de servicii oferite prin PFA, în domeniul [ex. consultanță IT, design grafic, traduceri etc.]. Activitatea desfășurată în cadrul acestei deplasări este direct legată de obiectul de activitate al PFA-ului și contribuie la dezvoltarea profesională și economică a acestuia.

Menționez că biletul de avion nu a fost utilizat în scop personal, ci exclusiv pentru desfășurarea activității economice autorizate.

Data: [ex. 19 august 2025]
Semnătura: [semnatura]
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2025
krime777, utilizator
Cel mai recent răspuns: ibn , utilizator 06:59, 22 August 2025
Buna ziua

O zona gri este cea a bonurilor fiscale pentru achizitii de sub 100 eur unde nu este nevoie de factura.

Pentru achizitii de peste 100 eur sau pentru cele unde primit factura, nu se poate. Incepând cu data de 01.07.2024 se vor înregistra doar facturile primite prin sistemul e-factura.

Factura primita pe e-mail nu o puteti inrtegistra pentru ca nu este primita pe e-factura. La datele de facturare pentru serviciile mentionate trebuia sa introduceti PFA cu CUI. La fel procedez cu comenzile pe emag in interesul PFA de exemplu. In cazul unui control puteti avea probleme si sa platiti si penalitati. Eu nu as risca. ChatGPT nu poate fi invocat ca sursa de material legislativ. Cititi si aici: [ link extern ] !
Ultima modificare: Joi, 21 August 2025
ibn, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Iar daca facturile sunt emise de o entitate juridica din afara romaniei? (exemplu: companie aeriana)
Am avut caz. Entitatea dinafara RO nu are acces la e-factura noastra si poate fi inregistrata in contabilitate cu varianta tiparita. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilete de avion..... lia19. lia19. Buna ziua.Va rog,daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.Lucrez la o institutie publica .In luna octombrie ,o parte dintr salariati trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Factura avion laurail laurail Buna ziua! Reprezint o firma care se ocupa cu serviciile IT precum si cu vanzarea-cumpararea produselor de gen. Administratorul firmei impreuna cu un ... (vezi toată discuția)
Decont de cheltuieli extern contacafe contacafe Buna ziua! In urma unei deplasari externe am intampinat urmatoarele situatii si nu stiu cum ar fi corect sa procedez: -au plecat in deplasare doi angajati cu ... (vezi toată discuția)