avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Valabilitate CV masina fara fiscal/ neradiata fiscal ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Valabilitate CV masina fara fiscal/ neradiata fiscal in 30 zile

Bună ziua,

Vă rog să mă ajutați cu o lămurire privind situația următoare:

Am cumpărat in 2024 o mașină pe baza unui contract de vânzare-cumpărare, dar nu mi s-a oferit fiscalul, întrucât vânzătorul are datorii.

Am notificat primăriile incercand sa o intregistrez eu cumva, însă am primit răspuns că acel contract nu este valabil, deoarece vânzătorul nu l-a înregistrat în termen de 30 de zile și, neavând fiscalul, nu se poate aplica ștampila de înregistrare.

Am sesizat poliția, iar în prezent există un dosar penal pentru înșelăciune.

Vânzătorul susține totuși că acel contract este legal chiar si fara fiscal/ radiere fiscala de pe numele lui si ca urmare sunt responsabila de orice legat de acea masina.

Mașina nu are ITP și asigurare de câteva luni și există riscul să fie ridicată și eventuale amenzi.

Întrebările mele sunt:

Contractul de vânzare-cumpărare este valabil sau nu în aceste condiții?

Cine este considerat proprietarul legal al autoturismului acum?

Pe numele cui se vor emite eventualele amenzi in cazul ridicarii și răspunderea pentru lipsa ITP/asigurare?

În cazul în care amenzile vin pe numele vânzătorului, el îmi poate solicita ulterior să le plătesc eu, pe baza contractului?
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 21:56, 22 August 2025
Bina ziua

Conform codului de procedura fiscala (legea 207/2015), art 159:

(5) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor și a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor ce se înstrăinează trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligațiilor de plată datorate bugetului local al unității administrativ-teritoriale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin. (2). Pentru bunul ce se înstrăinează, proprietarul bunului trebuie să achite impozitul datorat pentru anul în care se înstrăinează bunul, cu excepția cazului în care pentru bunul ce se înstrăinează impozitul se datorează de altă persoană decât proprietarul.
(5^1) Prin excepție de la dispozițiile alin. (5), proprietarii bunurilor care înstrăinează mijloace de transport nu trebuie să prezinte certificatul de atestare fiscală în cazul în care pentru înstrăinare utilizează formularul de contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport aprobat prin ordin al ministrului potrivit dispozițiilor legale în vigoare.
(6) Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor alin. (5), sunt nule de drept.

Deci, depinde de contract.

Ati folosit formulatorul aprobat ([ link extern ] )?

Daca ati folosit orice alta forma de contract si nu ati primit certificatul fiscal, contractul este nul de drept.

Daca contractul este nul de drept inseamna ca el nu a produs nici un efect prin urmare proprietar este tot cel care v-a vandut masina.
trebuie sa faceti diferenta intre vanzarea unui bun si vanzarea unui bun care poate fi utilizat intr-o activitate autorizata. dvs ati cumparat masina, e a dvs., insa n-o puteti inmatricula nu puteti circula cu ea.
conform codului civil, vanzarea e valabila (ati dat banii, ati primit marfa), conform codului fiscal, ea este nula.
cel mai simplu e sa returnati masina si sa va cereti banii. angajati avocat pentru a explora variantele

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat fiscal anaf si/sau factura WStefan WStefan Este o firma care are o masina de vanzare. Conform celor spuse, persoana de la firma cu care am vorbit, masina a fost cumparata de noua, in Germania, in ... (vezi toată discuția)
Îmatriculare auto fără certificat fiscal mauro emil mauro emil buna ziua ptr imatricularea in bucuresti daca nu am fiscal si am pe ctr de vz stampila remtii este o prob sa nu imi imatriculeze masina ??? sau sa o declar ... (vezi toată discuția)
Imi poate executa silit masina daca am act de vanzare-cumparare pe ea? adysss adysss Buna ziua, Primaria vrea sa ma execute silit pt impozite de 3000 Lei.Le-am spus ca vreau sa platesc,dar lunar,cate 300 de lei.Am si facut o plata de 300 e ... (vezi toată discuția)