avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi

Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului. Vezi agenda evenimentului și participă →

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act donatie apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act donatie apartament

In urma divortului care a fost in 2009, nu am facut partaj. Fostul sot, deoarece a fost alcoolic a suferit cateva operatii pe creier si acum este intr-un camin de batrani, nedeplasabil si nici nu ne mai cunoaste. As dori ca apartamentul in care locuiesc sa il donez fiului meu , iar acesta, care a cumparat un apartament prin programul Prima casa, sa doneze acest apartament al lui, surorii lui (fiica mea din casnicia anterioara). Copii doresc sa faca acest lucru dar nu stiu ce act ar trebui sa fac pentru ca baiatul sa fie sigur ca sora lui nu va avea vreodata pretentii la partea mea de apartament . De la tatal sau el are Testament mai vechi, prin care i se atribuie lui toata partea tatalui .
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 24 August 2025
marcelapatrichi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 17:32, 26 August 2025
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteți fără acordul și semnătura fostului soț. Din moment ce nu ați făcut partajul, amândoi sunteți proprietari.
Cum fostul soț e nedeplasabil și nu are discernământ, trebuie sa contactați un avocat, sa îl puneți sub interdicție si sa obțineți de la instanță o hotărâre de încuviințare a donatiei și de numire a unui curator care sa semne contractul în locul lui.
Testamentul pe care îl are fiul nu îl ajuta. Testamentul nu este act de produse și oricum, dacă fostul soț e divorțat, îl mosteneste doar fiul.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar daca ati divortat demult , chiar daca ex-sotul este intr-un camin , chiar daca nu va mai cunoaste , cat timp este in viata , este si ramane proprietar , si nu puteti dispune de partea lui de apartament . Testamentul facut in favoarea fiului intra in vigoare doar dupa decesul tatalui sau , atunci cand va fi sa fie . Deci , nu puteti face ce doriti . De altfel , fiul dvs. nu poate face nici un act legal ca renunta la mostenirea dvs. care , pana nu este deschisa ( prin decesul dvs. ) nu exista . Doar moartea face sa se deschida o succesiune , abia atunci se poate vorbi despre ea .
Puteți dona partea dumneavoastră din dreptul de proprietate comun asupra apartamentului, iar fiul îi poate dona surorii apartamentul cumpărat prin Prima Casă, dar doar dacă nu operează încă vreo interdicție de înstrăinare. În ce privește partea fostului soț, care înțeleg că este și tatăl fiului în discuție, fiul îl va moșteni la momentul morții sale cu sau fără testament. Fostul soț a avut la rândul său copii din vreo căsătorie anterioară? Dacă da, este o problemă pe care testamentul nu o rezolvă, doar o diminuează (în sensul în care fiul va moșteni o cotă mai mare decât frații lui/nepoții de frate predecedat dinspre tată și va trebui să le plătească acestora sulte pentru a rămâne proprietar unic pe apartament). Dacă nu, testamentul e inutil, pentru că fiul își va moșteni oricum tatăl ca succesor universal. În prezent, donația din partea cuiva care e lovit de demență acloolică sau senilă ori o combinație între ambele e foarte problematică, nu doar pentru că presupune proceduri complicate de instituire a unei reprezentări, dar și pentru că nu aduce niciun fel de avantaje donatarului. Cu atât mai mult dacă prezumtivul donatar are mai mulți potențiali moștenitori de aceeași clasă cu fiul dumneavoastră.
Ultima modificare: Marți, 26 August 2025
Alexandru Surcel, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act donatie marcelapatrichi marcelapatrichi In urma divortului care a fost in 2009, nu am facut partaj. Fostul sot, deoarece a fost alcoolic a suferit cateva operatii pe creier si acum este intr-un camin ... (vezi toată discuția)
Donatie intre (viitori) soti wazz wazz Buna ziua, Sunt divortat, am doi copii majori, studenti, din o casatorie anterioara, si un apartament 3 camere donat(pana in momentul de fata, nepartajat ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)