avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am incercat sa initiem demersurile pentru montarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am incercat sa initiem demersurile pentru montarea ...

Buna ziua,
Am incercat sa initiam demersurile pentru montarea unei centrale de apartament, in bloc exista teava de gaz trasa, insa intampinam probleme cu unul din vecinii care a fost primul solicitant pentru teava de gaz. El sustine ca fiecare care vrea sa se racordeze la teava lor trebuie sa plateasca investita initiala, impartind intreaga suma vecinilor racordati deja. In logica noastra, pe masura ce se racordeaza si altii, ar trebui intreaga suma platita initial sa se imparta la noul numar de racordati si ultimii veniti sa distribuie cota parte din suma ce le revine, restul proprietarilor racordati deja. Ei sustin ca fiecare trebuie sa suporte suma reprezentand investitia initiala, practic ca si cand ai trage o teava noua de gaz. Cum poti bara situatia in care vecinii cer sume mari stiind ca cei ce vor sa se racordeze sunt la mana lor, daca nu le platesc cat cer, nu le ofera semnatura. Este legal ceea ce cer vecinii? Nu specifica nimic ca ar face act aditional sa ne treaca co-proprietari, ci doar ca sa le viram banii in cont si dupa ce ii vad in cont sa venim sa ne semneze acea hartie ca sunt de acord sa ne racordam. Pe vorbe nu mi se pare ok sa facem asta, pt ca eu pot vira banii in cont si apoi ei sa refuze in continuare sa semneze. Exista o lege care sa reglementeze situatiile acestea? Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2025
CEPel, utilizator
Cel mai recent răspuns: ricadinas , utilizator 12:39, 3 Septembrie 2025
Nu exista o lege specifica pentru situatia asta. E un acord dat cu semnatura, pentru a va iesi ATR pentru racordare. Platiti-i suma initiala pe care o cere, totusi, daca ar fi sa faca o recalculare de costuri actuale, s-ar putea sa nu iesiti bine. Pierdeti timp pretios.
Nu uitati ca la suma initiala, platita cu ani in urma, se adauga inflatia si dobanda, plus actualizarea costurilor materialelor si intocmirea proiectului initial.
@CEPel
Aveti dreptate. Exact asa se face. Suma platita initial se imparte apoi cu urmatorul si la cand vine o persoana suma primita s eimpart intre cei dinainte.
Vedeti ca exista posibilitatea sa nu fi facut contract cu cei de la.firma de disrributie gaz si puteti face cerere direct la distributie.
Astfel nu va mai trebui acordul celor care au schimbat coloana ci doar al asociatiei de proprietari.
Pentru mointarea centralelor de apartament, coloana initiala este trasa de primul proprietar de centrala proprie care este si proprietarul acestei coloane. Asociatia nu este bagata cu drepturi si obligatii de revizie in aceasta coloana. Firma de distributie nu se amesteca in astfel de cazuri decat cu acordul celor racordati deja.
Asociatia de proprietari isi da acordul de debransare , de montare a unei noi centrale intrucat este o teava pe proprietatea asociatiei de proprietari. Nu vine o firma aiurea sa faca ceva ( nici macar sa vopseasaca ) fara aprobarea asociatiei de proprietari.

Inainte se facea contract intre distribuitor si cel sau cei care doreau teava de gaz.
Intre timp distributia nu mai face contracte si nici nu mai tine cont de contractele existente si abordeaza fiecare cerere ca una noua independenta.
Asa ca sa depuna direct la distributie de gaz cerere si vede ce se raspunde in ATR. Vecinul care face revendicari e posibil a ramana cu buza umflata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua . vreau sa stiu va rog, doresc sa imi pun centrala ... Sorin_23 Sorin_23 Buna ziua . Vreau sa stiu va rog, doresc sa imi pun centrala .Mentionez ca sunt la etajul 3 teava cu gaz este instalata de vecinul de la 4 care este singurul ... (vezi toată discuția)
Racordare la teava de gaz a vecinului Mihaill Mihaill Cit timp este proprietar de teava de gaz un anume locatar si ce suma poate pretinde acesta, daca doresti a te racorda ,el fiind primul care s-a racordat ... (vezi toată discuția)