Dețin un teren intravilan situat în satul Bistrița, com. Alexandru cel Bun, jud Neamț care este înfundat și nu are deschidere directă la un drum public.
Terenul meu se învecinează cu alte proprietăți private. Cel mai apropiat drum de acces este privat cu drept de servitute pentru mai multi locatari la aproximativ 30 metri, dar între terenul meu și acel drum există un teren de aproximativ 700 mp fara constructii.
Întrebările mele sunt:
Care sunt pașii legali pe care trebuie să îi urmez pentru a obține o cale de acces?
Pot solicita Primăriei să îmi acorde acces, dacă terenul figurează în intravilan?
Dacă vecinul direct refuză să îmi acorde trecere, se poate constitui servitute de trecere prin instanță?
În ce situații este suficient un act notarial de înțelegere cu vecinul și când este obligatorie instanța?
Ce taxe sau despăgubiri trebuie să le plătesc vecinului pentru această servitute si ulterior celor care au detin si au acces pe acel drum?
Aș aprecia mult o îndrumare practică (pașii concreți de urmat) pentru a rezolva această situație cât mai rapid și legal.
Drept la servitute
g_ovidiu
Detin un teren de 7500mp dar nu are intrare, la nord, est si vest se invecineaza cu alte proprietati, iar la sud cu un canal (nu se invecineaza si nu exista ... (vezi toată discuția)