avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere documente
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere documente

Salut, recent am fost declarat admis pentru cursul de stivuitorist pentru care firma a plătit, firma refuză să îmi înmâneze diploma de absolvire a cursului până la plecarea mea din firmă, am fost dispus să achit suma integrală dar fără succes, este legal să îmi rețină documente în original? Pot ataca această acțiune în vreun mod? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:18, 3 Septembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Autorizatia si talonul plus adeverinta de instruire se pastreaza la stivuitorist, in timpul lucrului si se prezinta la cerere persoanelor autorizate sa efectueze controale.
Se respecta astfel prevederile PT CR 8-2009
CAPITOLUL V INSTRUIREA ŞI EXAMINAREA ÎN VEDEREA ACCEPTĂRII PERSONALULUI AUXILIAR DE DESERVIRE
Art. 70 Personalul de deservire instruit conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice, este obligat să poarte adeverinta permanent la locul de muncă.
ANEXA 4 Model de autorizatie (verso)
Autorizatia este personală, se păstrează în timpul serviciului asupra posesorului în bună stare şi se prezintă la cererea inspectorului de specialitate din cadrul ISCIR şi a persoanelor împuternicite ale detinătorului/utilizatorului instalatiei/echipamentului.
ANEXA 5 Model de talon pentru vize anuale (verso) Talon pentru vize anuale seria................... Anexă la autorizatia nr.: .............................. ..... ..... ..... .....
4) Semnătura şi ştampila inspectorului de specialitate din cadrul ISCIR. 5) Semnătura şi ştampila operatorului RSVTI/inspectorului de specialitate din cadrul ISCIR.
Probabil, fara a respecta prescriptia, din comoditate, responsabilul RSVTI din firma le tine la el pentru a putea avea mereu controlul pentru respectarea
-Art.78 (3) Pentru personalul de deservire a instalatiilor/echipamentelor prevăzut la alin. (1) şi (2) prelungirea valabilitătii autorizatiei în intervalele de timp precizate se efectuează prin semnarea şi aplicarea ştampilei proprii de către operatorul RSVTI, în rubrica "vize anuale" din autorizatia detinută.
Diploma / calificarea de stivuitorist, o poate pastra angajatorul, in copie, pentru ca a platit cursul, la dosarul dvs. de personal. Pentru participarea la curs si obtinere diploma, de regula ati semnat un angajament cu firma pe o anume perioada de timp, in sensul de a nu pleca din firma. Daca plecati in timpul mentionat, urma, sa platiti o suma d ebani, in functie de momentul plecarii.
Respectati angajamentul semnat de dvs. si firma.
acest răspuns util
Puteti solicita prin instanta obligarea la predarea documentului original, intrucat nu aprtine angajatorului ci dvs ( avand in vedere ca ati mentionat ca ati achitat integral cursul)
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Doresc să achit cursul plus decontul transportului deși nu am semnat nimic cu firma, firma nu dorește să îmi rețină banii dar nici să îmi înmâneze documentele spunând ,, Veți primi documentele la încheierea contractului de muncă", lucru ce mi se pare absurd mai ales că nu am încredere în ei, ce să fac?

Cornel Vasile a scris:

Puteti solicita prin instanta obligarea la predarea documentului original, intrucat nu aprtine angajatorului ci dvs ( avand in vedere ca ati mentionat ca ati achitat integral cursul)

acest răspuns util
Nu este clar ince conditii ati fost trimis, sa urmati cursul de stivuitorist, daca ati plecat/ doriti sa plecati din firma.
Daca nu va intelegeti amiabil, sa primiti documentele originale, puteti deschide o actiune in instanta. Trebuie sa stiti ca o astfel de actiune poate dur cateva luni bune. Nici rezultatul nu este cert in favoarea dvs.
acest răspuns util
Nu aveti ce face , decat sa procedati la actiunae in instanta .. documentul nu apartine angajatorului , chiar daca a platit cursul .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizația de stivuitorist Ionut Toma Ionut Toma Salutare, încă de la angajare autorizația de stivuitorist a fost luată de către firma unde lucrez. Întrebarea mea este daca ceea ce au făcut ei este ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - recuperare autorizatie iscir pentru stivuitorist de la firma care a platit cursul de perfectionare. Ovi111 Ovi111 Ma adresez dvs cu o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv si anume Am lucrat la o societate ca stivuitorist o perioada de 6 ani .Posed atestat si ... (vezi toată discuția)
Autorizatie stivuitorist MitroiG MitroiG Stivuitoristul este obligat sa poarte permanent in timpul lucrului autorizatia de stivuitorist ? Daca DA, conform carui act normativ ? Daca in timpul ... (vezi toată discuția)