Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vin la dumneavoastră cu o cerere de informare și clarificare ...

Vin la dumneavoastră cu o cerere de informare și clarificare juridică.

Soția mea este angajată la o firmă din Sibiu, iar aceasta urmează să intre în concediu prenatal în luna octombrie. Problema este că firma respectivă refuză să îi acorde zilele de concediu de odihnă aferente perioadei octombrie–decembrie, motivând că acestea nu i s-ar cuveni.

Vă rog respectuos să îmi comunicați:

1. Dacă salariata aflată în această situație are dreptul la zilele de concediu de odihnă corespunzătoare perioadei octombrie–decembrie, chiar dacă intră în concediu prenatal.

2. Care sunt pașii legali pe care trebuie să îi urmăm în cazul în care angajatorul refuză acordarea acestor drepturi.

Vă mulțumesc anticipat pentru sprijin și pentru lămuririle oferite.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:44, 9 Septembrie 2025
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util

....

Soția mea e.....urmează să intre în concediu prenatal în luna octombrie. .....

1. Dacă salariata aflată în această situație are dreptul la zilele de concediu de odihnă corespunzătoare perioadei octombrie–decembrie, chiar dacă intră în concediu prenatal.

art.145 C.mun.
....
(4) La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, concediului de îngrijitor şi perioada absenţei de la locul de muncă în condiţiile art. 1522 se consideră perioade de activitate prestată.

In speta, pentru concediu de maternitate (pre si postnatal) are dreptul la concediu de odihna.

2. Care sunt pașii legali pe care trebuie să îi urmăm în cazul în care angajatorul refuză acordarea acestor drepturi.

Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
Buna ziua!
Din cate stiu se acorda cand salariata se intoarce.
Vedeti articolul de mai jos:
Art. 146. -
(2)În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
Zilele de concediu de odihna acumulate in perioada concediului de maternitate nu se pierd si trebuie acordate ulterior de angajator.
Articolul nu mentioneaza ca se acorda cand se intoarce ..CO il poate lua si inainte de intrarea in CCC.
Asta presupune practic acordarea concediului in avans, ne puteti ajuta cu articolul in care se mentioneaza ca se poate acorda inainte de intrarea in CCC?
Art. 144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile de concediu acordate pentru perioada de prenatal DMG_86 DMG_86 Buna ziua, Am intrat in concediu prenatal in 5 August 2017, si am nascut pe data de 7 Octombrie 2017. Cand am intrat in prenatal am avut consumate toate ... (vezi toată discuția)
Zile de odihna cerute anticipat crisana crisana Buna ziua.Am o intrebare .Imi spuneti daca pentru concediu de odihna exista cerere tipizata (ma refer pentru zilele luate in avans pentru perioada concediului ... (vezi toată discuția)
Legea 12/2015 narcisa1985 narcisa1985 Buna ziua ! Sunt profesor titular in cadrul unei scoli gimnaziale. Momentan, pana in aprilie 2016, sunt in CIC. In anul scolar 2013-2014, situatia mea ... (vezi toată discuția)