avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am primit notificare de la primăria comunei sa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am primit notificare de la primăria comunei sa zugravim în ...

Am primit notificare de la primăria comunei sa zugravim în galben fațada blocului, in dreptul apartamentelor noastre. Nu suntem constituiți în Asociație de proprietari. Ni s-a dat un termen de 60 zile urmat de sancțiuni. Cum trebuie sa procedam? Exista vreo lege urbanistica care sa reglementeze acest scenariu? Nu cumva cade în raspunderea primăriei sa se ocupe de fațada clădirii? Nu trebuie o aprobata o singură nuanta de culoare?Avem mulți vecini plecați în străinătate. Menționez ca în scrisoarea de la primărie nu este menționat dacă hotărârea a fost luata în consiliul comunal și nici nu e menționată legea în baza căreia s- a emis notificarea.va mulțumesc anticipat ptr răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 10:47, 18 Septembrie 2025
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista vreo lege specifica, care sa prevada asa ceva. Insa poate exista o HCL care poate sa prevada ceva in sensul asta, asta o puteti afla de pe site-ul primariei, sau, asa ar fi fost normal, din acea notificare care sa mentioneze temeiul legal. Daca este o HCL, atunci aveti 3 variante :
1. Va conformati, adica contractati o firma sa va zugraveasca fatada.
2. Nu faceti nimic si asteptati sa vedeti ce sanctiuni primiti, urmind sa contestati in instanta.
3. Dati in judecata primaria la instantele de contencios administrativ, invocind nelegalitatea acelei HCL.

Daca nu exista HCL si nu e mentionat in notificare vreun temei legal, aveti in continuare varianta 2 , primaria era obligata sa mentioneze unul.
Ultima modificare: Duminică, 7 Septembrie 2025
latka, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In nici un caz nu e responsabilitatea Primariei sa va fatadizeze proprietatea . Bolojan spunea la tv ca , in Oradea , el a rezolvat aceasta problema , tot prin HCL , marind de 5 ori impozitul celor care nu se conformeaza . Si , cum oricum impozitele vor creste de la 01.01.2026 , daca se mai inmultesc si cu procent penalizator , de platit an de an … poate iesiti mai ieftin conformandu-va .
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e responsabilitatea primariei, dar nici obligativitatea nu poate fi impusa, fara un temei legal. Oradea are un "Regulament de intretinere a fatadelor imobilelor", cu niste obiective : asigurarea unui climat de siguranta pe domeniul public (trafic pietonal şi rutier) ,ridicarea constiintei civice a cetatenilor privind apartenenta la oras, cresterea atractivitatii turistice şi investitionale, gestionare eficienta a patrimoniului construit.

Daca exista si in comuna respectiva asa ceva...
Multumesc pentru raspuns. Nu am cunostinta despre un asemenea demers la nivel de comuna. Mai mult decat atat, apartamentul nostru noi l-am izolat si zugravit recent, dar in culoarea care era initial pe fatada, un gri deschis si nu in galben cum cere acum primaria.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Autorizatie de construire mirustefi mirustefi Buna! As dori sa stiu va rog daca pentru zugravitul fatadei exterioare a unei case in oras am nevoie de autorizatie de construire. Asta pentru ca am fost ... (vezi toată discuția)
Montaj gratii la balconul unui parter Bogdan_86 Bogdan_86 In ce conditii un locatar isi poate monta gratii la parter? Respectivul apartament a fost recent pradat de hoti, iar proprietarul, pentru a se asigura, si-a ... (vezi toată discuția)
Refuzul inchiderii balconului la reabilitarea blocului m1a8r1i2 m1a8r1i2 Buna ziua Am o problema similara cu cea semnalata de o persoana pe acest forum in 2015, nu spune cum a solutionat Va rog un raspuns juridic: daca refuz sa mi ... (vezi toată discuția)