avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In 1997 bunicul meu a decedat, fiind la a doua ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In 1997 bunicul meu a decedat, fiind la a doua casatorie ...

Buna ziua. In 1997 bunicul meu a decedat,fiind la a doua casatorie din care nu au rezultat copii. Inaintea decesului,bunicul meu a facut act de vanzare cumparare al apartamentului contractat dupa moartea primei sotii,in favoarea fiului celei de-a doua sotii(din alta casatorie),fara sa fi fost chemat tatal meu,singurul copil legitim al bunicului, pentru a renunta la dreptul de mostenire. La acea vreme era obligatoriu la fel ca si acum sa se renunte in fata notarului sau legea era diferita si se putea vinde un imobil direct de catre proprietar? Tatal meu nu a semnat niciun document de renuntare. Doresc sa stiu daca se poate inainta vreun proces juridic pentru a putea fi atacat acel act. Multumesc
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 23:54, 15 Septembrie 2025
Casa era bunul propriu al bunicului pt ca a fost contractat dupa decesul sotiei. Fiind bun propriu, a putut sa faca un contract cu cine a dorit. Tatal dvs piate ataca acel act ca donatie deghizata doar ca trebuie sa probeze ca nu a fost platit acel ap, ceea ce nu poate.
Tatal dvs nu a fost chemat sa renunțe, ca nu a avea la ce, nu era bunul lui, de mostenire nu putea fi vb pt ca bunicul era viu...
Nici acum , nici atunci , legea nu prevedea un asemenea document ( de renuntare la mostenire ) , inainte ca mostenirea sa fie deschisa . Orice om cu discernamant , cat traieste , are dreptul sa faca ce vrea cu bunurile lui , fara a cere parerea sau acceptul nimanui . Iar mostenirea este deschisa in momentul mortii celui care lasa acea mostenire , nu mai devreme . Dimpotriva , legea prevede ca un asemenea act , care priveste o mostenire viitoare , este lovit de nulitate absoluta . De mostenit , se mosteneste ce ( mai ) are omul la deces .
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2025
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare ContSters110304 ContSters110304 buna ziua! am o nedumerire. bunica mea din partea tatalui este recasatorita cu alt barbat[ nu este tatal tatalui meu] din 1996. pana sa se recasatoreasca, avea ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire matiutaflorin matiutaflorin Imi poate spune cineva va rog mai pe intelesul tuturor ce inseamna asta - \'\'\'\'\'\'\' in caz de deces al renunţătorului, partea de moştenire la care ar ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune dupa mama + anulare contract vanzare-cumparare amondaos amondaos Buna ziua, As dori sa stiu daca se poate deschide succesiunea dupa 12 ani de la decesul mamei. De asemenea as dori sa stiu daca un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)