În timp ce mă deplasam cu mașina pe drum public, în direcția spre domiciliu, o basculantă aflată în proces de descărcare (basculare) s-a defectat — sistemul de basculare s-a rupt — iar partea din spate a acesteia a căzut peste autoturismul meu aflat în mers. Incidentul a provocat daune totale mașinii și mi-a pus viața în pericol.
Vehiculul implicat în accident aparține unei firme care deține o poliță de asigurare RCA emisă de compania Allianz Țiriac. Deși am așteptat să fiu despăgubit conform prevederilor legale, am fost informat printr-un e-mail că asiguratorul refuză acordarea despăgubirii.
Citez:
Bun găsit,
Vă informăm că cererea de despăgubire pentru daunele materiale provocate în urma
evenimentului despre care ne-aţi informat, nu poate fi soluţionată prin plată. Motivul pentru care nu putem răspunde pozitiv cererii de despăgubire este acela că, în dosarul rubricat sunt incidente prevederile art. 12 lit.k) şi lit.l) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea
obligatorie de răspundere civila auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.
Informații suplimentare
Dauna avizată nu poate face obiectul despăgubirii, motivat de faptul că, în dosarul rubricat, sunt incidente
prevederile art. 12 lit.k) și lit.l) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, potrivit cu care: ”Art. 12. - Neacordarea despăgubirii
Asigurătorul RCA nu acordă despăgubiri pentru:
k) prejudiciile produse de dispozitivele sau de instalaţiile montate pe vehicule, atunci când acestea
sunt utilizate ca utilaje ori instalaţii de lucru, acestea constituind riscuri ale activităţii profesionale;
l) prejudiciile produse prin accidente survenite în timpul operaţiunilor de încărcare şi de descărcare,
cestea constituind riscuri ale activităţii profesionale;”
Am contactat firma, si le-am cerut sa plateasca masina + daune morale (total 15k de euro). Au refuzat, si nu coopereaza deloc. Au zis ca pot sa-i dau in judecata. As dori ajutor in acest sens. Ce ar trebui sa fac si cum ar trebui sa procedez? Mentionez ca am dovezi pentru tot.
Intr-adevar, daca asiguratorul nu plateste, trebuie dat in judecata proprietarul autovehiculului, conform legii, insa din motive de eficienta si siguranta juridica, eu as formula actiunea atat impotriva asiguratorului cat si a proprietarului. Avand in vedere ca aveti raspunsul asiguratorul prin care se constata practic culpa proprietarului autovehicului, sansele de castig sunt mari.
Multumesc din suflet de raspuns! Ce ar trebui sa fac de aici? Nu am fost in aceasta ipostaza niciodata? Trebuie sa depun plangere la politie sau la judecatorie?
Actiunea se introduce pe rolul instantei de judecata, la judecatoria de la sediul/domiciliul asiguratului sau de la sediul/domiciliul dumneavoastra, din cate imi amintesc acum, e competenta alternativa.
Puteti sa vorbiti cu un avocat pentru redactarea si asigurarea reprezentarii in fata instantei de judecata sau va puteti reprezenta singur. In situatia castigarii litigiului, onorariul avocatului si alte cheltuieli de judecata se vor recupera de la partea care a pierdut litigiul.