avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1494 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna totala masina si viata pusa in pericol. ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna totala masina si viata pusa in pericol. Asiguratorul si vinovatul nu platesc!

În timp ce mă deplasam cu mașina pe drum public, în direcția spre domiciliu, o basculantă aflată în proces de descărcare (basculare) s-a defectat — sistemul de basculare s-a rupt — iar partea din spate a acesteia a căzut peste autoturismul meu aflat în mers. Incidentul a provocat daune totale mașinii și mi-a pus viața în pericol.

Vehiculul implicat în accident aparține unei firme care deține o poliță de asigurare RCA emisă de compania Allianz Țiriac. Deși am așteptat să fiu despăgubit conform prevederilor legale, am fost informat printr-un e-mail că asiguratorul refuză acordarea despăgubirii.

Citez:
Bun găsit,
Vă informăm că cererea de despăgubire pentru daunele materiale provocate în urma
evenimentului despre care ne-aţi informat, nu poate fi soluţionată prin plată. Motivul pentru care nu putem răspunde pozitiv cererii de despăgubire este acela că, în dosarul rubricat sunt incidente prevederile art. 12 lit.k) şi lit.l) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea
obligatorie de răspundere civila auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Informații suplimentare
Dauna avizată nu poate face obiectul despăgubirii, motivat de faptul că, în dosarul rubricat, sunt incidente
prevederile art. 12 lit.k) și lit.l) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, potrivit cu care: ”Art. 12. - Neacordarea despăgubirii
Asigurătorul RCA nu acordă despăgubiri pentru:
k) prejudiciile produse de dispozitivele sau de instalaţiile montate pe vehicule, atunci când acestea
sunt utilizate ca utilaje ori instalaţii de lucru, acestea constituind riscuri ale activităţii profesionale;
l) prejudiciile produse prin accidente survenite în timpul operaţiunilor de încărcare şi de descărcare,
cestea constituind riscuri ale activităţii profesionale;”

Am contactat firma, si le-am cerut sa plateasca masina + daune morale (total 15k de euro). Au refuzat, si nu coopereaza deloc. Au zis ca pot sa-i dau in judecata. As dori ajutor in acest sens. Ce ar trebui sa fac si cum ar trebui sa procedez? Mentionez ca am dovezi pentru tot.
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 10:27, 24 Septembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiindca dumnv ati facut niste aprecieri la cele expuse de mine, vin cu cateva precizari. Masina ce o posed in momentul de fata este intr-adevar sh dar nu este adusa din Germania ci cu prima inmatriculare in Romania pentru a putea verifica pe rarom.ro evolutia ascendenta a odometrului, si asa cum e fara a fi fier vechi a trecut de ITP si nu a creat probleme. Si la noi in oras sunt foarte multe masini de nu mai au loc pe strazi, fiindca toata lumea evita mersul pe jos care vad ca este dezonorant. CASCO este o asigurare facultativa si nu obligatorie. Unii renunta la garantie ca sa nu faca CASCO. Nu aveti in vedere ca poate in urma cumpararii unui autoturism nou nu mai raman bani de CASCO. De fapt fiecare face ce doreste cu banii lui, poate cumpara un sac de asigurari. In cei 44 ani de conducator auto amator am schimbat cateva masini ca sa imi pot da seama singur ce e mai bine pentru mine si pentru portofel. In privinta asigurarii de sanatate (care este de fapt de boala caci daca esti sanatos nu ai nevoie de ea) iar fiecare poate aprecia in functie de venituri iminenta cumpararii unei astfel de asigurari. Suferind un accident nonauto am ajuns la UPU, iar personalul s-a purtat cu mine exemplar, fapt ce m-a determinat sa le adresez un e-mail de multumire. Asadar totul este relativ, lumea e diversa...
Ultima modificare: Luni, 22 Septembrie 2025
ibn, utilizator
Daca spuneți că basculanta era staționata și efectua descarcarea cf legiii nu este risc asigurat de RCA. Problema tehnica este fapta lucrului, iar cele produse un risc profesional. Daca ați avut și vătămări și exista un dosar penal, care nu se va clasa, un expert trebuie să aibă în vedere aceste lucruri . Inclusiv persoana care a dat aviz dpdv tehnic ptr bascula. Dar întrebarea e - ce descarcă pe drum sau la margine de drum.. Se va ajunge la civil cu expertiză, etc. Proces lung.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In urma unui accident sunt nevoit sa platesc si bunurile din masina? popclaudia19 popclaudia19 tatal meu a facut un accident . sia dat asigurarea celuilalt sasi repare masina ,acesta avea pasageri luati de la ocazie.unul din ei a avut un laptop si sa ... (vezi toată discuția)
Asigurare masini introduse in tara inaninte de aderarea la u.e. visirin visirin Am o intrebare legata de actele ce se solicitau la intriducerea in tara a masinilor din strainatate , inainte de aderarea la U.E . Era obligatorie polita de ... (vezi toată discuția)