Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am decizie de pensionare de respingere pe baza ...

RESPINGERE PENSIE ANTICIPATA : Am decizie de pensionare de respingere pe baza : Stagiu total de cotizare realizat : 41 ani, 1 luna, 29 zile. Stagiu contributiv : 34 ani, 4 luni, 3 zile. Stagiu asimilat : 6 ani, 1 luna, 1 zi. Stagiu necontributiv : 8 luni, 25 zile. Stagiu de cotizare contributiv pentru puncte de stabilitate : 9 ani, 4 luni, 3 zile. Am varsta de 60 de ani si o luna . Intrebarea mea este : Daca as intra in somaj 8 luni dupa legea actuala, s-ar considera perioada contributiva? ( Mi s-a spus de la Casa de pensii initial ca da, este contributiva, dupa care au revenit si mi-au zis ca nu este, ca intai trebuie sa fac 35 de ani contributie, si numai dupa aceea se poate considera somajul contributiv). Exista vreo modalitate de a iesi la pensie anticipata fara sa mai am contract de munca, avand in vedere varsta si faptul ca e aproape imposibil sa te mai angajeze cineva la varsta mea? (Contract de asigurari sociale in paralel cu somaj, cumparare de vechime, etc?)Va multumesc pentru eventualul raspuns!
Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2025
DanutBogdan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:17, 24 Septembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cele 8 luni de somaj vor fi stagiu de cotizare contributiv.

Perioadele de stagiu de cotizare contributiv realizat în înțelesul Legii 360/2023-art.3 lit.r):
· pentru pensie de limită de vârstă
Contract de munca (art. 6 alin. (1) din lege) + asiguratii cf. Cod Fiscal
Contract asigurare voluntara incheiat < 01.01.2018
Contract asigurare voluntara incheiat > 01.01.2018
Perioada de șomaj realizată ulterior datei de 1 aprilie 2001
Indemnizatie de asigurari sociale intre 10.09.2003-01.01.2006 (incapacitate temporara de munca) considerata conditie speciala de munca
Indemnizatie de asigurari sociale intre 01.04.2001 - 01.01.2006 (incapacitate temporara de munca) considerata conditie deosebita de munca
Indemnizatie de asigurari sociale ulterior 01.01.2006 (incapacitate temporara de munca) considerata conditie speciala de munca
Indemnizatie de asigurari sociale ulterior 01.01.2006 (incapacitate temporara de munca) considerata conditie deosebita de munca
Perioada cât a beneficiat de venit de completare/plati compensatorii, ulterior datei de 1 aprilie 2001- considerata conditie speciala de munca
Indemnizatie de asigurari sociale dupa 01.01.2006 incapacitate temporara de munca) conditii normale
Indemnizatie de asigurari sociale dupa 01.01.2006 (concediu crestere copil)
Sistem agricol - agricultor cu contributie > 01.08.1992
- agricultor fara contributie (timp util) <01.08.1992
· pensie anticipată și invaliditate
Contract de munca (art. 6 alin. (1) din lege)+ asiguratii cf. Cod Fiscal
Contract asigurare voluntara incheiat < 01.01.2018
Perioada de șomaj realizată ulterior datei de 1 aprilie 2001
Indemnizatie de asigurari sociale intre 10.09.2003-01.01.2006 (incapacitate temporara de munca) considerata conditie speciala de munca
Indemnizatie de asigurari sociale intre 01.04.2001 - 01.01.2006 (incapacitate temporara de munca) considerata conditie deosebita de munca
Indemnizatie de asigurari sociale ulterior 01.01.2006 (incapacitate temporara de munca) considerata conditie speciala de munca
Indemnizatie de asigurari sociale ulterior 01.01.2006 (incapacitate temporara de munca) considerata conditie deosebita de munca
Indemnizatie de asigurari sociale dupa 01.01.2006
(incapacitate temporara de munca) conditii normale (NN)
Indemnizatie de asigurari sociale dupa 01.01.2006 (concediu crestere copil)
Sistem agricol
- agricultor cu contributie > 01.08.1992
- agricultor fara contributie (timp util) <01.08.1992
Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2025
Carp Mircea, utilizator
Va multumesc pentru raspuns....Si totusi, de la Casa de Pensii mi s-a spus ca perioada de somaj nu este considerata contributiva, ci asimilata. "Numai pentru limita de varsta", mi s-a spus"... Pur si simplu nu inteleg..
Cu cele 8 luni de somaj d-0voastra va incacdrati la pensie de limita de varsta in baza art.56.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara.vă rog să mă ajutați cu o nelămurure,pe decizia ... Fercu Ana Fercu Ana Bună seara.Vă rog să mă ajutați cu o nelămurire,Pe decizia de recalculare pensie am un stagiu de cotizare realizat 35 ani 20 zile,,stagiu de cotizate ... (vezi toată discuția)
Echivalare stagiu contributiv din alt sistem de pensii Alex2705 Alex2705 Buna ziua, se poate adauga la stagiul contributiv din sistemul public de pensii, cativa ani realizati in sistemul de pensii al avocatilor (inainte de angajarea ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am.primit decizia de recalculare a pensiei -total ... Fercu Ana Fercu Ana Bună ziua. Am.primit decizia de recalculare a pensiei -total stagiu de cotizare realizat 35 ani 20 zile - stagiu de cotizare contributiv 31 ... (vezi toată discuția)