avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
LIVE, ACUM (499 PARTICIPANȚI) Reforma fiscală 2025-2026: Implicații și strategii de optimizare
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este valabil un proces-verbal întocmit de mână ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este valabil un proces-verbal întocmit de mână ...

Bună ziua !

Este valabil un proces-verbal întocmit de mână în anii 1992 în care sora tatălui meu semnează că nu are nicio pretenție la moștenirea tatălui lor decedat fiindcă nu a participat financiar la înmormântare și alte cheltuieli ?

În acel proces-verbal au semnat și 4 martori care între timp au murit și ei.

Sora tatălui a decedat între timp și ea și copiii ei. .

La partaj acest proces verbal este luat în calcul ?
Au făcut în 1995 succesiunea dar nu și partajul. Sora decedată a tatălui meu figurează și ea cu 1/2 în certificatul de partajul.
Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 25 Septembrie 2025
Livius74, utilizator
Cel mai recent răspuns: Livius74 , utilizator 18:52, 30 Septembrie 2025
Buna ziua

Renuntarea la calitatea de mostenitor se face numai la notar, nu prin act de mana.

De asemenea, spuneti ca ati facut in 1995 succesiunea si ca sora tatalui dvs figureaza cu 1/2. Acela este actul care conteaza acum.

Partajul nu are legatura cu succesiunea. Se poate face succesiunea si fara partaj. Partaj se face numai daca cel putin una dintra parti doreste acest lucru.

Sora tatalui dvs a decedat, dar asta nu inseamna ca nu are mostenitori.
Sora tatălui a avut 2 copii care au murit și ei, în urma lor au rămas niște nepoți care sunt împrăștiați prin toată țara și prin afara ei și care nu îi interesează această casă unde locuiește tatăl meu dar nici nu vor să vină la notar motivând că nu îi interesează moștenirea..

Aș dori să fac cumva partajul să rezolv cu actele acum când tatăl meu de 80 de ani mai este încă în viață. Nu a făcut partajul cu sora lui când era în viata și era mai ușor fiindcă se înțelegeau foarte bine. Acum eu nu știu cum să rezolv această problemă dacă nepoții surorii tatălui nu doresc să vină la notar.

Mă gândeam să îmi facă un testament la notar pe cei 1/2 ca să rămân eu legat de această problemă pe viitor când nu o să mai fie el având 80 de ani.

Nici cadastru nu pot să fac fiindcă se cere certificatul de deces al surorii tatălui meu și nu îl are .

Așa se întâmplă când nu se fac actele la timpul potrivit când era mai ușor.

Mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Septembrie 2025
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua

Sunteti singurul copil al tatalui dvs? Daca mai sunt si alti copii, testamentul poate complica si mai mult lucrurile.

Partea tatalui dvs nu se va pierde. Dupa decesul sau acea parte va reveni mostenitorilor sai.

Daca nu vor sa vina de buna voie la notar, singura varianta este instanta. Insa nu e cea mai ieftina varianta pentru ca va trebui sa platiti taxa judiciara de timbru (aplicata la valoarea intregului imobil) plus un avocat care sa va sprijine in acest demers.

O alta varianta este sa discutati cu un avocat si sa va formuleze o notificare prin care sa solicitati nepotilor o intelegere amiabila, eventual sa le oferiti o suma de bani pentru partea lor. Chiar daca nu ii intereseaza mostenirea, nu cred ca vor refuza banii.
Bună ziua!

Mai am 2 frați dar nu îi interesează nici pe ei deloc, nu au nicio pretenție financiară etc fiindcă casa este una veche, batranească în provincie și mi-au zis că nu îi interesează deloc.

Problema este cu ceilalți nepoți din partea surorii tatălui , soră care este trecută în certificatul de succesiune în 1995 cu 1/2 ....Această mătușă a mea a murit plus și copiii ei, acum sunt nepoții lor împrăștiați peste tot si nu îi interesează deloc,, nu vor și nu au timp de această moștenire care este nesemnificativă financiar și nu vor complicații.

Întrebarea mea este cum să fac să reușesc să fac un partaj ceva, o renunțare etc din partea acestor nepoți, nu vor nici bani să le dau să vină toți la notar .
Aș putea să iau de la fiecare vreo declarație notarială că renunță ? După care să merg cu toate declarațiile lor la notar?
După decesul mătuși mele ( sora tatălui) copiii ei nu au făcut succesiunea, după un timp au murit și acești copii , au rămas în viață nepoții mei care nu au făcut nici aceștia succesiunea după părinți și bunica lor .

Tatăl meu locuiește în acea casa de 25 de ani de când s-a retras acolo la pensie ,este trecut pe rol, pe contracte de curent etc, plătește impozitele etc .

Dacă sora decedată a tatălui meu , copiii decedați ai acesteia și nepoții acum în viață , dacă nu au solicitat la notar intenția că doresc moștenirea de 1/2 făcută în 1995 mai au dreptul ? Știam că există un termen în care să îți expui intenția că ai dori o moștenire cât de mică ar fi.

Sau pot să fac o nouă succesiune acum că tatăl meu trăiește și sora lui a decedat după titlul de proprietate în care este trecut tatăl tatălui meu adică bunicul meu ? Dacă nu ar veni nepoții mei la succesiune poate reușesc cumva, nu știu, zic și eu....

Mulțumesc frumos pentru informații
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Septembrie 2025
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua

Daca aveti frati, testamentul complica lucrurile. Daca ei nu vor nimic, pot sa renunte la mostenire dupa decesul tatalui dvs.

Da, exista un termen de optiune, de 1 an de la data decesului sau de cand au cunoscut data decesului. Dar asta nu inseamna ca dupa aceasta perioada ei isi pierd automat dreptul.

Nu puteti sa luati declaratii ca renunta la partea ceea din casa, ca nu au la ce sa renunte inca. Mostenitorii sorei tatalui dvs trebuie sa faca succesiunile (dupa sora tatalui dvs, apoi dupa parintii lor decedati) si atunci pot renunta fie la calitatea de mostenitori, fie dupa ce au dezbatut succesiunile la acea cota-parte din casa. Eu nu stiu ce alte bunuri au mai ramas dupa parintii lor.

O alta succesiune dupa bunicul dvs nu se mai poate face.

Din pacate, singura optiune este partajul in instanta, prin care sa constate calitatea lor de mostenitori si apoi sa se faca partajul.

Daca nu vin de buna voie, varianta cea mai buna la care ma gandesc este sa-i notificati printr-un avocat si sa le puneti in vedere costurile pe care vor trebui sa le suporte in cazul in care refuza varianta amiabila.

Alte discuții în legătură

Testament notar Livius74 Livius74 Bună seara! Îmi poate face tatăl meu un testament la notar în care să-mi lase casa bătrânescă moștenire? Casa cu pricina a fost a părinților lui ... (vezi toată discuția)
Acte moștenire Livius74 Livius74 Bună ziua ! Bunicul meu veteran de război a decedat imediat după revoluție, a avut doi copii, un băiat tatăl meu de 75 de ani care trăiește și o ... (vezi toată discuția)
Tata divortat decedat -partaj minori la bunurile parintilor alexandina alexandina Buna seara. Suntem intr-o situatie foarte complicata.Fratele a decedat in urma cu o saptamana.A locuit in timpul casatoriei la parintii mei.In urma cu 2 ani au ... (vezi toată discuția)