Mulțumesc mult pentru deschidere și ajutor .
Da, toți sunt și au fost dezinteresați fiindcă casa este una bătrânească și se află la țară ......și din cauza asta miza fiind mică nu se complică nimeni. Pe mine m-ar interesa s-o reabilitez fiindcă acolo făceam vacantele pe timpuri la bunici și îmi pare rău să rămână în paragină.
La ce m-am gândit eu după ce am întors problema pe toate părțile, vă rog să-mi spuneți dacă ar fii fezabil ....:
Tatăl meu are 80 de ani și foarte șubred la sănătate din păcate dă semne clare că .. ........ Mi-am zis să astept oricât ar fi nevoie după decesul lui să fac succesiunea in termeni de 12 luni și să chem dacă vor să vină frații, mama mea și nepoții. Dacă nu vor să se prezinte la notar asta cred că înseamnă că renunță la succesiune /partaj. Dacă nu fac declarație de acceptare în termenul de 12 luni înseamnă că nu doresc.....Ei oricum nu îi interesează și nu doresc să se complice dar nici nu vor să vină benevol acum să facem partajul amiabil, îmi spun că este deranjul prea mare și nu se merită , casa este foarte ieftină..
Să-mi spuneți va rog dacă varianta mea la ce m-am gândit este una bună.
Iar varianta de mi-ați spus să-i dau în judecată pentru partaj acum , se face un proces cu toți o dată ? Nu cu fiecare în parte ? Dacă am 8 nepoți nu se face 8 procese ci unul singur .....Este corect ?
În momentul de față nepoții ar trebui să facă mai întâi partajul după tatăl lor și mama (bunica ) acestora și numai după ajung la noi ? Corect? Vă întreb că nu doresc să vină pe la poarta la tatăl meu de 80 de ani să-i facă șicane că au ei 1/2 moștenire după bunica lor (sora tatălui meu) . Să ne dea în judecata dacă vor moștenirea de 1/2 ca să între legal în posesie ... Corect? Au vreun drept acum să între în casă , în curte.... peste tatăl meu ? Dacă nu au făcut succesiunile după bunică și tatal lor ? Tatăl meu sta acolo în casa de 25 de ani de când s-a retras la pensie, plătește impozitele la primărie, este trecut pe rol , are buletinul acolo etc fiind casa părinților lui.
Mulțumesc mult pentru ajutor și îmi cer scuze dacă am fost insistent cu întrebările.
BogdanGri a scris:
Buna ziua
Casa in care sta tatal dvs este numai 1/2 a lui. Cealalta jumatate este a surorii lui, decedata.
Rezolvarea partajului pentru casa in care sta tatal dvs nu o puteti face decat cu mostenitorii legali ai surorii sale. Mostenitorii surorii sale ar fi fost cei 2 copii ai sai care insa au decedat si ei. Prin urmare mostenitori au ramas nepotii surorii talaui dvs (copiii celor 2 copii ai surorii).
Insa, acesti nepoti devin mostenitori legali numai dupa ce obtin certificatul de mostenitor. E posibil ca unii sa renunte la mostenire. Ca sa obtina certificatele de mostenitori trebuie sa faca succesiunile. Intai dupa bunica lor, apoi dupa parintii lor.
Da, din pacate e complicata situatia, mai ales daca ei au fost dezinteresati si nu au facut pasii acestia la timpul lor. Si, din cate spuneti, nici nu ii intereseaza.
Asa ca singura varianta va ramane un proces (cu toti odata) prin care sa cereti:
- stabilirea mostenitorilor matusii dvs (sora tatalui)
- partajul
Odata deschis procesul, instanta va stabili atat calitatea lor de mostenitori cat si modalitatea de partaj.
Din nou din pacate, demersurile acestea va trebui sa le faceti dvs pe timpul si banii dvs, cel putin initial. Dupa asta va veti putea recupera o parte din costuri (stabilire mostenitori si jumatate din partaj) de la nepoti.