avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este valabil un proces-verbal întocmit de mână ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este valabil un proces-verbal întocmit de mână ...

Bună ziua !

Este valabil un proces-verbal întocmit de mână în anii 1992 în care sora tatălui meu semnează că nu are nicio pretenție la moștenirea tatălui lor decedat fiindcă nu a participat financiar la înmormântare și alte cheltuieli ?

În acel proces-verbal au semnat și 4 martori care între timp au murit și ei.

Sora tatălui a decedat între timp și ea și copiii ei. .

La partaj acest proces verbal este luat în calcul ?
Au făcut în 1995 succesiunea dar nu și partajul. Sora decedată a tatălui meu figurează și ea cu 1/2 în certificatul de partajul.
Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 25 Septembrie 2025
Livius74, utilizator
Cel mai recent răspuns: Livius74 , utilizator 18:52, 30 Septembrie 2025
Bună ziua și mulțumesc frumos pentru informații

Da, a rămas o casă și pământ în urma decesului surorii tatălui și a copiilor acesteia către nepoți care moștenesc....casa în care a locuit sora tatalui.

Să înțeleg că acea casa de care vorbesc eu în care stă tatăl meu ( nu cea a surorii lui unde a stat până a murit ) și care sora lui are și ea 1/2 de la părinții lor , nu se poate face partajul cu nepoții decât dacă aceștia fac sucesiunile după părinții lor și bunica lor ? Fiind 2 situatii/spetè și case diferențe să înțeleg că sunt legate între ele ?

Casa de care vorbesc eu este casa în care stă tatal meu și care sora lui are și ea 1/2 de la parintii lor (bunicii mei) .Cealaltă casa unde sta nepoții mei a fost a surorii tatălui și copiii acesteia care au decedat cu toții..

Eu doresc ca în casă unde sta tatăl meu cum să fac să întru în posesia celor 1/2 ai surorii lui...dacă nepoții nu doresc să vină la partajul voluntar la notar toți o dată .
Asta înseamnă că trebuie să-i dau în judecată pe fiecare în parte ca să fac același partaj în tribunal ??? Sau se face o judecată cu toti o dată ?

Iar dacă aș reuși cumva să-i adun pe toți o dată la notar pentru un partaj voluntar, pot întra în posesia celor 1/2 ai surorii tatălui? Sau este obligatoriu ca ei la cealaltă casa sa facă succesiunile mai întâi după părinții și bunica lor decedati ?

Mulțumesc încă o dată pentru deschidere și ajutor.
Ultima modificare: Luni, 29 Septembrie 2025
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua

Casa in care sta tatal dvs este numai 1/2 a lui. Cealalta jumatate este a surorii lui, decedata.

Rezolvarea partajului pentru casa in care sta tatal dvs nu o puteti face decat cu mostenitorii legali ai surorii sale. Mostenitorii surorii sale ar fi fost cei 2 copii ai sai care insa au decedat si ei. Prin urmare mostenitori au ramas nepotii surorii talaui dvs (copiii celor 2 copii ai surorii).

Insa, acesti nepoti devin mostenitori legali numai dupa ce obtin certificatul de mostenitor. E posibil ca unii sa renunte la mostenire. Ca sa obtina certificatele de mostenitori trebuie sa faca succesiunile. Intai dupa bunica lor, apoi dupa parintii lor.

Da, din pacate e complicata situatia, mai ales daca ei au fost dezinteresati si nu au facut pasii acestia la timpul lor. Si, din cate spuneti, nici nu ii intereseaza.

Asa ca singura varianta va ramane un proces (cu toti odata) prin care sa cereti:
- stabilirea mostenitorilor matusii dvs (sora tatalui)
- partajul
Odata deschis procesul, instanta va stabili atat calitatea lor de mostenitori cat si modalitatea de partaj.

Din nou din pacate, demersurile acestea va trebui sa le faceti dvs pe timpul si banii dvs, cel putin initial. Dupa asta va veti putea recupera o parte din costuri (stabilire mostenitori si jumatate din partaj) de la nepoti.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cât timp e tatăl în viață, procesul îl deschideți în numele lui.
Mulțumesc mult pentru deschidere și ajutor .

Da, toți sunt și au fost dezinteresați fiindcă casa este una bătrânească și se află la țară ......și din cauza asta miza fiind mică nu se complică nimeni. Pe mine m-ar interesa s-o reabilitez fiindcă acolo făceam vacantele pe timpuri la bunici și îmi pare rău să rămână în paragină.

La ce m-am gândit eu după ce am întors problema pe toate părțile, vă rog să-mi spuneți dacă ar fii fezabil ....:

Tatăl meu are 80 de ani și foarte șubred la sănătate din păcate dă semne clare că .. ........ Mi-am zis să astept oricât ar fi nevoie după decesul lui să fac succesiunea in termeni de 12 luni și să chem dacă vor să vină frații, mama mea și nepoții. Dacă nu vor să se prezinte la notar asta cred că înseamnă că renunță la succesiune /partaj. Dacă nu fac declarație de acceptare în termenul de 12 luni înseamnă că nu doresc.....Ei oricum nu îi interesează și nu doresc să se complice dar nici nu vor să vină benevol acum să facem partajul amiabil, îmi spun că este deranjul prea mare și nu se merită , casa este foarte ieftină..

Să-mi spuneți va rog dacă varianta mea la ce m-am gândit este una bună.

Iar varianta de mi-ați spus să-i dau în judecată pentru partaj acum , se face un proces cu toți o dată ? Nu cu fiecare în parte ? Dacă am 8 nepoți nu se face 8 procese ci unul singur .....Este corect ?

În momentul de față nepoții ar trebui să facă mai întâi partajul după tatăl lor și mama (bunica ) acestora și numai după ajung la noi ? Corect? Vă întreb că nu doresc să vină pe la poarta la tatăl meu de 80 de ani să-i facă șicane că au ei 1/2 moștenire după bunica lor (sora tatălui meu) . Să ne dea în judecata dacă vor moștenirea de 1/2 ca să între legal în posesie ... Corect? Au vreun drept acum să între în casă , în curte.... peste tatăl meu ? Dacă nu au făcut succesiunile după bunică și tatal lor ? Tatăl meu sta acolo în casa de 25 de ani de când s-a retras la pensie, plătește impozitele la primărie, este trecut pe rol , are buletinul acolo etc fiind casa părinților lui.

Mulțumesc mult pentru ajutor și îmi cer scuze dacă am fost insistent cu întrebările.

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Casa in care sta tatal dvs este numai 1/2 a lui. Cealalta jumatate este a surorii lui, decedata.

Rezolvarea partajului pentru casa in care sta tatal dvs nu o puteti face decat cu mostenitorii legali ai surorii sale. Mostenitorii surorii sale ar fi fost cei 2 copii ai sai care insa au decedat si ei. Prin urmare mostenitori au ramas nepotii surorii talaui dvs (copiii celor 2 copii ai surorii).

Insa, acesti nepoti devin mostenitori legali numai dupa ce obtin certificatul de mostenitor. E posibil ca unii sa renunte la mostenire. Ca sa obtina certificatele de mostenitori trebuie sa faca succesiunile. Intai dupa bunica lor, apoi dupa parintii lor.

Da, din pacate e complicata situatia, mai ales daca ei au fost dezinteresati si nu au facut pasii acestia la timpul lor. Si, din cate spuneti, nici nu ii intereseaza.

Asa ca singura varianta va ramane un proces (cu toti odata) prin care sa cereti:
- stabilirea mostenitorilor matusii dvs (sora tatalui)
- partajul
Odata deschis procesul, instanta va stabili atat calitatea lor de mostenitori cat si modalitatea de partaj.

Din nou din pacate, demersurile acestea va trebui sa le faceti dvs pe timpul si banii dvs, cel putin initial. Dupa asta va veti putea recupera o parte din costuri (stabilire mostenitori si jumatate din partaj) de la nepoti.

Ultima modificare: Marți, 30 Septembrie 2025
Livius74, utilizator
Mulțumesc frumos !

Alexandru Surcel a scris:

Cât timp e tatăl în viață, procesul îl deschideți în numele lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament notar Livius74 Livius74 Bună seara! Îmi poate face tatăl meu un testament la notar în care să-mi lase casa bătrânescă moștenire? Casa cu pricina a fost a părinților lui ... (vezi toată discuția)
Acte moștenire Livius74 Livius74 Bună ziua ! Bunicul meu veteran de război a decedat imediat după revoluție, a avut doi copii, un băiat tatăl meu de 75 de ani care trăiește și o ... (vezi toată discuția)
Tata divortat decedat -partaj minori la bunurile parintilor alexandina alexandina Buna seara. Suntem intr-o situatie foarte complicata.Fratele a decedat in urma cu o saptamana.A locuit in timpul casatoriei la parintii mei.In urma cu 2 ani au ... (vezi toată discuția)