avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am o hotarare de instanța care admite acțiunea mea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am o hotarare de instanța care admite acțiunea mea si a sotului privind casa si curtea parintilor...

Buna seara!
Am o hotarare de instanța care admite acțiunea a mea si a sotului privind casa si curtea parintilor iar si raspunsul este urmatorul :
Se dispune rectificarea întinderii suprafeței de teren și a ramurii de folosință a imobilului înscris în C.F. cu un, nr. top.
Imobilul este descris: casă de locuit compusă din 2 camere, bucătărie, cămară, șopron etc., construită din piatră și cărămidă, acoperită cu țiglă, plus curte și grădină, în suprafață de 445 mp.
Se face mențiunea că terenul se compune din două parcele, una dintre ele fiind de 223 mp

În final, hotărârea dispune înscrierea în Cartea Funciară (intabularea) dreptului de proprietate pentru reclamanți, ca bun comun al soților, dobândit prin vânzare-cumpărare cu întreținere.

Intrebarea este :

Daca pe baza acestei hotărâri, terenul și casa se pot intabula în Cartea Funciară pe numele nostru sau doar terenul? Inginerul de cadastru a spus ca intelege doar terenul.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 23:54, 30 Septembrie 2025
OCPI sa citeasca cu atentie dispozitivul hotărârii – dacă în cuprinsul hotărârii instanța a descris expres „imobilul înscris în C.F.” ca fiind casă + teren (curte și grădină) și a dispus rectificarea întinderii suprafeței terenului + înscrierea dreptului
de proprietate pentru reclamanți, atunci aceasta are forță executorie și asupra construcției, nu doar asupra terenului.
Dacă funcționarul OCPI refuză intabularea casei invocând faptul că dispozitivul nu ar acoperi și construcția, puteți formula plângere împotriva încheierii de carte funciară deoarece imobilul este definit în hotărâre „casă de locuit + teren”, iar dispozitivul dispune clar înscrierea dreptului de proprietate pentru imobil.
Ultima modificare: Marți, 30 Septembrie 2025
MYRA CIMPEAN , Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare teren gresita. corectare hilda ion hilda ion Am mostenit o casa si un teren alaturat, intravilan. Intabulare facuta in 1994, cu schita cadastrala la cumpararea casei si terenului de catre parinti de la ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare drept de proprietate teren dianazarnescu dianazarnescu Buna ziua, Va expun urmatoarea situatie cu rugamintea de a ma indruma cum pot rezolva problema. Tatal meu are in titlul de proprietate 1200 mp de teren ... (vezi toată discuția)
Nu stiu cum sa fac o intabulare!va rog,ajutati-ma! adrian_h adrian_h Buna seara!Zilele trecute,am facut succesiunea dupa bunica mea,procedura prin care eu am cules intreaga mostenire,datorita faptului ca mama mea a renuntat la ... (vezi toată discuția)