Buna ziua
Va rog niste lămuriri la problema mea:
Mama a decedat anul trecut,și până în prezent nu am făcut succesiunea după dânsa
Zilele acestea primesc o citație să mă prezint la un notariat in vederea dezbaterii succesiunii,cu actele necesare (se specifica acolo)
Deasemenea exista un număr de dosar succesoral deschis la cererea primăriei de sector,iar în încheiere se spune că ne prezentarea poate cauza înlăturarea de la moștenire(străin de moștenire)
Este normal sa ceara primăria dezbaterea moștenirii?
Sunt obligat să dezbat moștenirea acum,și la acest notar?
Vă mulțumesc anticipat
Cererea de deschidere a procedurii succesorale poate fi făcută de oricare dintre succesibili, de către creditorii succesiunii sau ai succesibililor, precum şi de orice altă persoană care justifică un interes legitim.
Da, daca procedura a fost inceputa la acel notar trebuie continuata tot la el.
Da, poate solicita Primăria, are dreptul și chiar obligația să o facă, dacă nu s-a deschis, de obicei intr-un an. Din experienta vă spun.
Dacă nu mergi, notarul poate finaliza succesiunea fără tine, iar tu pierzi drepturile asupra cotei tale.
Deci e important să te prezinți sau măcar să transmiți o poziție scrisă (de exemplu, că ești de acord cu dezbaterea, dar vrei alt notar și cu asta am răspuns și la întrebarea privind notarul. E mai simplu la cel care te-a citat dar îl poți si schimba, în functie de ultimul domiciliu al defunctei-mamei tale).