Proces verbal de vecinatate - Fac cadastru la un teren pe care am ridicata o constructie (garaj). Cand am cumparat terenul (2004) am facut cadastru doar pe teren iar acum fac cadastru care sa includa si constructia (garajul). Garajul este construit cu toate actele (autorizatie de consrtuctie, proiect etc.) si am platit pana acum impozit si pe teren si pe constructie.
Problema care o am acum este ca mi se cere un proces verbal de vecinatate desi masuratorile actuale ale terenului sunt similare cu cele din 2004.
Am cautat pe internet si am gasit urmatoarele:
"ORDINUL nr. 1207 din 22 aprilie 2020 privind modificarea şi completarea Regulamentului de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 700/2014 prevede următoarele referitor la Procesul Verbal de vecinătate:
12. La articolul 84, după alineatul (2) se introduc şase noi alineate, alineatele (2.1 )-(2.6 ), cu următorul cuprins:
"(2.1 ) Procesul-verbal de vecinătate nu este necesar în situaţia în care suprafaţa măsurată este mai mare cu până la 2% faţă de suprafaţa din act sau cea înscrisă în cartea funciară."
Avand in vedere ca masuratorile terenului din 2024 si cele de acum din 2025 coincid si tinand cont de cele de mai sus mai este nevoie de procesul verbal de vecinatate?
Dvs aveți aici altă situație. Faceți cadastru la o contrucție nouă, automat o înscrieți in cartea funciară. Procesul-verbal de vecinătate este obligatoriu pentru documentațiile cadastrale care au ca obiect notarea posesiei.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns.
Constructia nu este chiar noua. Este facuta in 2004, inregistrata la primarie si ca urmare de atunci platesc impozit pe teren si cladire. Acum mi s-a cerut si Certificat de Edificare a Constructiei pe care deja l-am obtinut (dupa mai mult de o luna de la depunerea actelor).
Intr-adevar, daca faceti referire la Art. 78 al.(2) din Ordinul 600/2023 "Procesul verbal de vecinătate este piesă obligatorie........, cu excepțiile prevăzute de lege[."
Iar una din exceptiile prevazute de lege se gaseste in Ordinul 1207/2020 citat mai sus:
Art 84 al. (2.1) "Procesul-verbal de vecinătate nu este necesar în situaţia în care suprafaţa măsurată este mai mare cu până la 2% faţă de suprafaţa din act sau cea înscrisă în cartea funciară."
Asta daca nu cumva acest din urma ordin a fost ulterior abrogat sau modificat.
Ordinul ancpi 134/2009
potyi
Buna ziua,
Avem de facut o rectificare CF, terenul inscris in CF este mai mic decat masuratorile actuale topo . Inainte sa apara acest ordin rectifcarea se ... (vezi toată discuția)