avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plata rate ca girant pentru fostul soț
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plata rate ca girant pentru fostul soț

Buna seara
Am fost căsătorită 20, pana in anul 2022. In timpul căsniciei, fostul soț a făcut un credit, iar eu am fost girant.
Acum 2 luni, angajatorul meu a fost înștiințat ca trebuie sa pună poprire pe salariu. Se pare ca fostul sot nu si a plătit ratele.
Exista vreo posibilitate de a scăpa de aceasta poprire?
Menționez faptul ca, dupa divorț nu am primit nimic. Aveam o mașină, care a rămas la el, si o casa bătrâneasca pe care el a primit o moștenire (stiu ca nu intra la partaj), dar a fost renovata de la 0 de către amândoi. Am muncit si am investit si salariul meu acolo, ani de zile. Copii nu avem.
Imi doresc doar, sa nu mai plătesc macar acest credit, care a fost făcut de catre el..
Va mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Panoiu , utilizator 10:35, 31 Octombrie 2025
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca achitati vreo suma pentru el, aveti posibilitatea de a va intoarce impotriva lui si executa silit pe bunurile pe care le detine spre a va recupera suma.

Daca nu au trecut mai mult de 3 ani de la divort sunteti inca in termen sa solicitati cu titlu de drept de creanta 1/2 din sumele investite in timpul casatoriei in bunul lui propriu.

Poate ar fi bine sa discutati toate aceste aspecet si cu un avocat in cadrul unei consultatii.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceți partajul măcar pe credit să scăpați de el. Negociați cu fostul soț.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa divort in mod normal ar fi trebuit facut partajul fie la notar daca exista intelegere fie prin intermediul instantei. Acum ar fi bine sa luati legatura cu un avocat pentru partaj. Succes!
Ultima modificare: Vineri, 31 Octombrie 2025
ibn, utilizator
Bună dimineața,
Sunt câțiva colegi implicați în discuție care vă sfătuiesc (pe bună dreptate!) să facți partajul cu fostul soț. Cred însă că din aceste răspunsuri nu a reieșit cu limpezime un aspect esențial: partajul nu vă va „scăpa” de povara garanției oferite DACĂ banca de la care a fost luat creditul nu va fi de acord cu asta. Și de obicei băncile nu au niciun interes să fie de acord cu așa ceva, pentru simplul motiv că ... nu există vreun motiv, din perspectiva lor, ca în loc de doi debitori să rămână cu unul singur.
Așa că negocierea rămâne cea mai bună soluție, iar în această negociere va trebui implicată și banca.
Dacă însă veți ajunge la judecăți, atunci:
- în procesul de partaj va trebui introdusă neapărat și banca (repet însă, șansele de a obține o hotărâre care să vă scape de problemă sunt destul de mici; poate veți reuși o tranzacție judiciară);
- alternativ, va trebui, așa cum deja s-a arătat în discuție, să-l acționați pe fostul soț în judecată pt. sumele pe care le-ați plătit băncii pe seama lui. Cu rezerva (la care trebuie să vă gândiți bine) că, dacă acel credit a fost folosit „în casă” (adică dacă ați beneficiat și Dvs., în orice fel, de banii respectivi) atunci ... nu prea văd cum v-ați putea elibera de obligația de plată sau cum v-ați putea recupera sumele astfel plătite din salar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit restant roxana_b roxana_b Buna ziua, Acum 3 ani, cand inca eram casatorita, am facut un credit pt nevoi personale, fara garantii si fara giranti, pe numele meu, iar fostul sot a ... (vezi toată discuția)
Probleme cu bancile danutzas danutzas Buna ziua, In cazul unui debit rezultat din neplata (plata partiala)unui credit de nevoi personale, fara ipoteca si cesionat de un aprox 1 an de catre o ... (vezi toată discuția)