avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1391 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata CASS pentru un an intreg?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata CASS pentru un an intreg?

Buna ziua.
Am o foarte mare dilema.Am lucrat ca angajat in Italia,iar cu banii economisiti ,am facut investitii in Romania,pe Bursa de Valori Bucuresti.
Pentru a evita plata CASS ,am solicitat,in martie 2022,de la autoritatile competente italiene,un document S041 ,in care se specifica faptul ca ,din 2011 ,"a Tutt oggi " ,adica "si in ziua de astazi" (adica 10 martie 2022) ,sunt asigurat medical in Italia,document tradus si prezentat ANAF ,drept dovada.
Bazandu-ma pe acest fapt, am completat formularul 603 si nu am mai facut nicio Declaratie Unica ,avand in vedere ca toate veniturile mele din Romania ,din investitii si pentru care as fi trebuit sa platesc CASS ,pentru ca au depasit pragurile necesare ,aveau impozitare cu retinere la sursa si fara obligatia declararii .
In septembrie 2025 ,din proprie initiativa,am solicitat un nou formular S041 ,de la autoritatile italiene,unde nu mica mi-a fost surpriza sa constat ca ,de fapt,asigurarea mea de sanatate ,a expirat in 01.12.2021. Desigur,m-am grabit sa anunt aceasta "descoperire "ANAF-ului ,drept pentru care am depus Declaratia Unica pentru anii 2022,2023 si 2024.
Am solicitat o lamurire cu privire la restul de o luna neasigurata din decembrie 2021.Nu mica mi-a fost mirarea sa primesc un raspuns ,prin care mi se solicita plata pe INTREGUL an 2021,desi am fost asigurat ,in Italia,practic,11 luni din 12 !
Va rog respectuos sa imi spuneti parerea dumneavoastra,deoarece ,pana si in cazul domnilor de la asistenta telefonica a ANAF,parerea ar fi fost ca ori nu ar trebui sa platesc deloc ,ori doar pe luna ramasa descorperita.Insa daca doresc sa completez Declaratia Unica ,nu imi permite plata decat pe 6 sau 12 luni. Personal,nu mi se pare deloc normal sa platesc CASS-ul,pe un an intreg ,doar pentru o luna "descoperita",la care,desigur,ulterior ,vor veni de plata si accesoriile de intarziere !
Cu mult respect si multumiri anticipate ,pentru orice raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 31 Octombrie 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Silvy93 , utilizator 21:46, 31 Octombrie 2025
Ești cetățean Italian ( adică ai luat cetățenia?).
Da,am si cetatenia italiana,dar rezidenta fiscala am avut-o intodeauna ,in Romania.
Nu contează,dacă ești într-adevăr și cetățean italian ( ar trebui să știi ca asigurarea medicală nu scade niciodată pentru cetățenii italieni !!!” E scris în Constituție “).
Ultima modificare: Vineri, 31 Octombrie 2025
Silvy93, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie in strainatate (italia) cojocaru_d35 cojocaru_d35 Buna ziua ! Sant casatorita in strainatate,Italia ,cu un cetatean italian si as vrea sa stiu daca certificatul de casatorie trebuie inregistrat obligatoriu si ... (vezi toată discuția)
Cetatenia italiana---avantaje-dezavantaje!!!! marius873 marius873 [b]Buna seara! Sunt in Italia de 9 ani , si ma cam bate gandul de a cere cetatenia italiana, dar as avea niste intrebari: de ex. care sunt avantajele ... (vezi toată discuția)
Procura sau nu pentru iesirea din tara cu minor? iulica21 iulica21 Buna ziua,va rog sa ma lamuriti si pe mine la aceasta intrebare.Am venit in vacanta in Romania cu sotul si copilul italieni amandoi.Sotul a trebuit sa ... (vezi toată discuția)