Buna ziua. Am o nelamurire,am mai intrebat pe forum in legatura cu acest subiect dar se tot complica lucrurile. Tatal meu are nevoie de un certificat de mostenitor dupa mama sa care va fi depus pentru dezbaterea sucesiunii dupa tatal acesteia pentru a actualiza un act de proprietate pentru un teren arabil. Dupa moartea bunicii,bunicul s-a recasatorit si cea de-a doua sotie trebuie sa dea o declaratie de renuntare la 1/16 drept de mostenire dupa teren,drept care reprezinta 1/4 din cei 1/4 din dreptul bunicului. Cum ar trebui sa actionez in legatura cu aceasta doamna care nu doreste sa colaboreze? Sa ii oferim bani sau sa o chemam in instanta?Nu stiu in ce masura legea ne protejeaza sau ne obliga sa actionam intr-o anumita masura. Multumesc
Este dificil să primiți un răspuns corect fără analizarea completă a situației. Trebuie verificat mai întâi dacă bunica (a doua soție a bunicului) a acceptat sau a renunțat la moștenirea bunicului, deoarece de acest aspect depinde dacă problema se poate rezolva mai avantajos la notar sau prin instanță.
Dacă este necesară încheierea unei convenții notariale, este necesar acordul ei. Dacă nu și-l dă, indiferent că îi propuneți o compensație, situația se poate soluționa numai prin instanță. Problema ar putea fi lămurită corect doar după analizarea concretă a situației de fapt și de drept, cel mai probabil într-o consultație juridică