Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in constatare cote parti

Buna ziua,
Va prezint urmatoarea speta si va solicit sfatul.
Bloc de locuinte cu spatiu comercial la parter care nu apare cu cota parte indiviza in cartea funciara comuna. Proprietarul spatiului comercial, persoana juridica, deschide dosar in civil impotriva tuturor locatarilor din blocul respectiv pentru a primi o hotarare judecatoreasca sa poata face modificari la CF, conform art. 908 din 287/2009.
1. S-a procedat corect actionand in judecata toti proprietarii unui bloc care fac parte dintr-o asociatie de proprietari?Reclamantul nu ar fi trebuit sa se indrepte asupra asociatiei deoarece aceasta ii reprezinta pe membrii in relatia cu tertii conform legii 196/2018?
2. Conform legii 196/2018, presedintele de asociatie este cel care solicita modificarea documentelor cadastrale din cadrul asociatiei.
3. Se poate respinge actiunea pe baza celor enumerate?
Mentionez ca sunt unul din locatarii actionati in judecata si nu vreau sa platesc toate cheltuielile de judecata cum sunt stipulate in chemare, avand in vedere ca conform legii 196/2018 reclamantul trebuia sa solicite acest lucru asociatiei, in prima faza. (la aparitia legii de fapt asociatia avea la dispozitie 1 an sa actualizeze cotele de parte indiviza si sa ii aloce la plata cu cheltuielile ce tin de cota parte indiviza si spatiile comune)
Ultima modificare: Joi, 6 Noiembrie 2025
mrpop21, utilizator

Alte discuții în legătură

Avem activitate comerciala intr-un spatiu comercial aflat la un parter de bloc ... anghelnina anghelnina Buna ziua, va rog frumos daca poate cineva sa ma ajute cu urmatoarea situatie:avem activitate comerciala intr-un spatiu comercial aflat la un parter de bloc, ... (vezi toată discuția)
Proprietarii dintr-un bloc nou au infiintat recent asociatie ... andreeauricaru andreeauricaru Proprietarii dintr-un bloc nou au infiintat recent asociatie de proprietari. Recent, am avut acces la documentele dezvoltatorului si am remarcat ca spatiile ... (vezi toată discuția)
Am primit de la asociatia de locatari o instiintare ... Mara Em Mara Em Buna ziua Am primit de la asociatia de locatari o instiintare sa merg sa inchei o conventie cu asociatia de locatari pentru un spatiu comercial cu destinatie ... (vezi toată discuția)