avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Avem activitate comerciala intr-un spatiu comercial ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Avem activitate comerciala intr-un spatiu comercial aflat la un parter de bloc ...

Buna ziua, va rog frumos daca poate cineva sa ma ajute cu urmatoarea situatie:avem activitate comerciala intr-un spatiu comercial aflat la un parter de bloc, complet separat de scara blocului(spatiu comercial din constructia blocului, nu apartament transformat) si fara nici o cale comuna de acces cu blocul.Am fost somati sa platim o suma considerabila reprezentand plata femeie de serviciu curatenie,pe care nu am vazut-o niciodata, salariu administrator si salariu presedinte asociatie,proportional cu suprafata spatiului comercial.
Ne-am aratat dispusi sa participam la cheltuieli comune, dar cele pentru intretinerea si reparatiile efectuate in cladire(acoperis, tevi, subsol, fatada), nu pentru ceea ce nu am beneficiat, si nu reusim sa ajungem la nici o intelegere.
Stie cineva cum se poate gestiona situatia asta?
Va multumesc frumos.
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2025
anghelnina, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 16:49, 12 Septembrie 2025
Buna ziua

Conform legii 196/2018, art 85, cheltuielile cu salariile sau remunerațiile pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură curățenia etc. se repartizeaza dupa cota-parte indiviza. Deci, va trebui sa platiti proportional cu suprafata detinuta (cota-parte indiviza)

Nu conteaza daca acel spatiu este comercial din constructia blocului sau rezidential transformat ulterior. Spatiul face parte dintr-un imobil.

De altfel, legea 196/2018 mentioneaza foarte clar ca se aplica pentru administrarea, întreținerea și folosirea imobilelor sau grupurilor de imobile din condominii care au în structura lor locuințe sau spații cu altă destinație decât aceea de locuință.
Se poate gestiona în 2 feluri, amiabil sau prin instanță.
Vedeți ce scrie exact in actele de proprietate, referitor la părțile comune.
In principiu nu aveți cum sa refuzați plata salariilor administratorului si președintelui de asociatie și nici a femeii de serviciu. Ea a făcut curățenie pe partile comune. Dacă în actul de proprietate sunt enumerate acele părți comune, nu aveți ce comenta.
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2025
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatii proprietari dodo70 dodo70 Buna seara! Fac parte dintr-o asociatie cu un nr.de 13 scari 206 apartamente.La parterul blocurilor sunt spatii comerciale ale Consum Coop,si cateva ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor comune la as.de proprietari noane noane Am un apartament in care nu locuieste nimeni ,si lunar apar cu cheltuieli la asociatie pentru lift,lumina pe scara,curatenie si culmea sumele sunt egale pentru ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, detin o boxa la subsolul unui bloc vecin, dar nu detin ... Gabi_14 Gabi_14 Buna ziua, Detin o boxa la subsolul unui bloc vecin, dar nu detin si o locuinta in blocul respectiv. In lista de intretinere sunt incluse aceleasi ... (vezi toată discuția)