Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Doresc sa rascumpar 50% din apartamentul cumparat impreuna cu sotia (50/50)

Buna ziua,
Am achizitionat in urma cu cateva luni un apartament 50/50, impreuna cu sotia. Intre timp, lucrurile pare ca nu mai merg foarte bine. Eu as vrea sa ii cumpar jumatatea, la pretul pietei, eventual in baza unui raport de evaluare. Ea insa insista pe o valoarea supradimensionata a imobilului, asteptand o suma nerealista pentru cei 50%. Cum as putea proceda? In cel mai rau caz, daca mergem pe divort, cum s-ar solutiona aceasta speta? Daca fac raport de evaluare, iar ea continua sa il nege, si ajungem in instanta cu aceasta speta, ce ar trebui sa ma astept sa decida instanta?
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 9 Noiembrie 2025
Dragostds, utilizator
Divorțul se soluționează întâi în instanta iar ulterior partajul tot in instanta.Se stabilește valoarea de piața a imobului printr o expertiza ,se atribuie unuia dintre părți cu obligația de a achitacelellalte părți o sulta /despăgubire proporțională cotei avute.Avantajul taxele de timbru a.fost reduse și acum costa mult mai puțin ca la notar,dezavantajul durata procedurilor care poate sa ajungă la 2-3 ani.
Multumesc pentru raspuns. Dar in procedura de partaj instanta va impune vanzarea catre mine, la valoarea de piata? Sau este optiunea sotiei, daca vrea sa imi vanda la aceasta valoare, sau se opteze pentru vanzare catre un tert? Sau cu alte cuvinte am drept de preemptiune?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primiți proprietatea exclusivă fără voia soției.
Și ii veți plăti o sumă de bani.
O sa va explice avocatul pe larg verbal și confidential.

București 2025
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua

Sau este optiunea sotiei, daca vrea sa imi vanda la aceasta valoare, sau se opteze pentru vanzare catre un tert?

Nu exista optiunea sa vanda unui tert.

Variantele sunt:
1. Atribuirea catre unul dintre soti, cu plata sultei, conform raportului de expertiza
2. Vanzarea imobilului si impartirea banilor. Asta e varianta cea mai proasta.
Ați primit răspunsuri aici despre partajul bunurilor în instanță, costuri și durată. După divorț, există și soluționarea alternativă a partajului prin mediere, dacă o invitați pe fosta la discuții cu ajutorul unui mediator autorizat și cântăriți împreună nevoi, interese, costuri, soluții avantajoase pentru ambii.

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! sotia fiului mea a parasit domiciliul conjugal si ... sailor sailor Buna ziua ! Sotia fiului mea a parasit domiciliul conjugal si a introdus actiune de divort(a refuzat divortul la notar) si pretinde culpa comuna ...fiul meu ... (vezi toată discuția)
Valoarea de piata aroky aroky Buna ziua, Doresc, daca se poate, o lamurire cu privire la coeficientii aplicati pentru stabilirea valorii de piata a unui imobil-casa de locuit (situat in ... (vezi toată discuția)
Partaj - taxe, procedura ContSters338232 ContSters338232 Buna ziua! Care sunt taxele pentru a deschide un partaj? Si care este procedura? (vezi toată discuția)