avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - taxe, procedura
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - taxe, procedura

Buna ziua!
Care sunt taxele pentru a deschide un partaj? Si care este procedura?
Cel mai recent răspuns: ContSters338232 , utilizator 11:21, 23 Martie 2015
Daca părțile se inteleg cu privire la toate aspectele, puteti merge la notar si va calculează aceste taxe( depinde de valoarea bunurilor). In caz contrar, va Adresati instantei de judecata.
Aveti mai multe optiuni pentru a solutiona un partaj:

In cazul in care partile se inteleg, merg la notar si acesta calculeaza taxele si onorariul in functie de bunuri partajate.

In cazul in care partile nu se inteleg, au 2 optiuni
1. Merg in instanta, platesc o taxa de 20lei si apoi, in functie de valoarea bunului partajat, procent din acesta, dupa o eventuala expertiza solicitata de judecator.

2. Chiar daca partile nu se inteleg, inainte sau dupa introducerea actiunii in instanta, partile pot apela la un mediator, pentru a ajunge la o intelegere pe cale amiabila, in care isi impart bunurile partajate asa cum considera de cuviinta. Intelegerea se va transpune intr-un Acord de Mediere, care va fi consfintit de judecator cu hotarare de expedient. De mentionat faptul ca avand un Acord de Mediere, puteti solicita restituirea a 50% din taxa pe care o platiti justitiei la valoarea bunului. AM se poate investi si la notar, daca nu ati deschis proces. Asta in cazul in care nu va intelegeti cum sa impartiti.
Impreuna cu fostul sot am un apartament, pe care el refuza sa-l vanda, sau, ma rog, intarzie vanzarea lui, pentru ca nu are nici un interes sa faca asta.
Taxa mentionata mai sus e de 20 de lei sau 200 de lei, pentru ca eu vazusem la notar, cand am divortat, ca ar fi vreo 5000 de lei, sau poate nu am vazut bine...
Deschidere dosar instanta 20 lei...apoi taxa de timbru de 3% din valoarea bunului la judecatorie, daca duceti un acord de mediere platiti 1,5% din valoarea bunului, taxa de timbru.
La notariat au o grila de preturi si de onorarii, este posibil sa fi vazut bine, avand in vedere ca nu cunosc valoarea bunului.

Cum exista o mica neintelegere in dv si fostul sot, aceasta constand intr-un interes anume, clar trebuie vazut care este motivul dumnealui si apoi, cum ambele parti isi pot armoniza interesele in asa fel incat sa fiti multumiti amandoi. Lucrul acesta il puteti face doar daca o persoana neutra si abilitata, sta de vorba cu fiecare in parte si va ajuta sa gasiti calea comuna.
Nu exista taxa deschidere dosar, doar taxa de timbru care e calculata la valoarea impozabila a bunului.
La notar, se calculeaza in functie de valoarea bunului din grila notarilor.
Puteti incerca intai cu o notificare a sotului, costurile sunt reduse si puteti obtine o intelegere; sau la mediator. Sau intr-o discutie corecta, la obiect, despre ce inseamna fiecare varianta si cat va costa.
Pana atunci insa, ce inseamna ca sotul nu vrea sa vanda? Ati gasit cumparator si el nu a venti la notariat sau cum?

Alte discuții în legătură

Divort-partaj 1ecaterina1 1ecaterina1 Buna ziua, Doresc sa stiu ce costuri implica un partaj judiciar. De asemeni daca dupa divort nu se face partajul beneficiezi in continuare de cota parte ce ... (vezi toată discuția)
Partaj la notar sau mediator Delia_DNL Delia_DNL Buna ziua, Sunt casatorita de multi ani si detin impreuna cu sotul meu un apartament ( primit de la parintii mei, utilatat si mobilat ) si un teren la sat ( ... (vezi toată discuția)
Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare alex83 alex83 buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte ... (vezi toată discuția)