Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen solutionare pentru intrare in legalitate mansarda depasit

Buna ziua,

In data de 15 octombrie, la Primaria Sectorului 1, s-a depus in numele meu un dosar pentru intrarea in legalitate a unui pod amenajat in mansarda, termen de solutionare de 30 de zile. Dosarul a fost intocmit de o firma specializata si contine toate documentele necesare, inclusiv expertiza tehnica MLPAT si memoriu arhitectural actualizat.

Bineinteles, termenul de solutionare a fost depasit, fara sa primesc nicio actualizare sau solicitare de acte aditionale sau modificari. Pe 21 octombrie, am trimis un mail catre biroul de urbanism, specificand depasirea termenului si solicitand actualizari.

Astazi, 24 octombrie, am primit raspuns(recunosc ca sunt uimit de rapiditatea cu care a fost trimis) ca dosarul meu se afla in "etapa de verificare operativă privind respectarea structurii și a conținutului" si ca, la finalizarea acestui proces "voi fi înștiințat cu privire la eventualele completări necesare sau neconformități identificate", iar abia dupa aceea, "in cazul in care documentatia este completa" dosarul va fi trimis catre "traseul de semnături, în vederea verificării juridice și tehnice", fara sa mi se ofere un alt termen.

Dupa 40 de zile, dosarul este inca in prima etapa.
Desi este o solicitare de intrare in legalitate prin emiterea unui certificat de atestare a edificarii constructiei, si nu de emitere a unei autorizatii de construire, nu intra sub incidenta legii nr. 50/1991? Cu posibilitatea amendarii institutiei in baza legii nr. 554/2004 pentru nerespectarea termenului?

[ link extern ]
Am observat ca s-a modificat felul in care sunt gestionate relatiile dintre cetateni cu institutiile publice, spre avantajul cetatenilor, cand vine vorba de cereri, petitii, etc., si termenele de raspuns. Chiar s-au introdus compensatii financiare pentru fiecare zi de intarziere, conform acelei stiri de pe site-ul Senatului.

Nu sunt sigur, de aceea, va rog, ma puteti sfatui? S-o las asa si sa astept dupa ei? Ma gandesc ca pot trece luni de zile, in acest stil lent. Sa trimit un alt mail si sa solicit un nou termen exact, pe care probabil nu-l vor respecta? Sa-i "amenint" in baza legii(daca exista) cu plangeri si sanctiuni, si, daca este cazul, cu actionarea in instanta daca nu grabesc demersurile sau nu primesc un raspuns satisfacator din partea lor?Merita cheltuiala angajarii unui avocat pe aceasta speta?

In acelasi timp nu-mi doresc nici sa par "ostil", nu am incredere in corectitudinea functionarilor si exista si teama de a nu-mi fi "puse bete-n roate", totodata fiind si constient de faptul ca ei se bazeaza, in general, pe faptul ca oamenii nu cunosc legea sau prefera sa nu se complice.

Bazandu-ma pe experientele anterioare, as lasa-o balta si as astepta, dar modificarile recente de legislatie indica noi optiuni si abordari pentru cetateni, in special OUG 31/2025, care permite demararea lucrarilor de construire fara obtinerea documentelor necesare, prin aprobare tacita, in cazul in care documentatia completa este depusa iar institutia nu raspunde in termenul legal.
Din pacate, am inteles ca aceasta ordonanta nu se poate aplica in cazul meu, pentru intrarea in legalitate prin emiterea certificatului de atestare a edificarii constructiei.

Mentionez ca sunt intr-o situatie delicata, imobilul meu aflandu-se pe o lista de exproprieri, ce se afla in stadiul de proiect, nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial, iar fara acea mansarda despagubirea este drastic redusa(care oricum, in acest moment, este undeva la 30-40% din valoarea reala a imobilului).
Nu stiu cat timp mai am la dispozitie sa rezolv aceasta problema, daca sunt 2-3 luni sau mai multe. In orice zi, lista se poate publica in MO, iar de acolo mai am undeva intre 1-3 luni pana la emiterea deciziei de expropriere.
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2025
creep000, utilizator
Cel mai recent răspuns: creep000 , utilizator 17:35, 25 Noiembrie 2025
Modul de solutionare depinde de anul in care s-a finalizat edificarea nelegala, iar rezultatul nu este obligatoriu favorabil. In sensul ca autoritatea locala nu este obligata sa emita respectiva autorizatie. Din acest motiv nu puteti beneficia de compensatii financiare in cazul unui refuz sau tergiversari.
Multumesc mult pentru raspuns.
Edificarea nelegala a fost finalizata in anul 2015. Nu ma intereseaza ca rezutatul sa fie favorabil, ci sa mi se dea un rezultat mai rapid, in termenul legal specificat, ca eu sa pot lua masurile necesare.
Sa mi se comunice daca trebuie sa aduc modificari mansardei sau s-o "dezamenajez" in totalitate si s-o aduc din nou la destinatia de pod, desi lucrarile sunt superficiale, compartimentare cu materiale usoare din rigips, adaugare parchet si mobila, fara schimbarea destinatiei sau modificari ale structurii imobilului sub nicio forma, ceea ce se specifica si in expertiza MLPAT depusa la dosar.

Chiar nu exista nicio cale prin care termenele legale sa fie respectate? Ce sens mai au? Ar putea trece 3-4 luni, un an, fara sa primesc un raspuns, iar institutia nu are nicio raspundere legala?
Inteleg ca am amenajat nelegal, fara autorizatie, dar acum cand vreau sa intru in legalitate ma lovesc de o institutie care culmea, nici ea nu respecta legea. Practic, sunt in totalitate la mana lor, dupa cum au ei chef si timp?
In cazul in care primeați un rezultat rapid (chiar și nefavorabil) aveați un beneficiu măsurabil in bani ?
Da si nu. Un rezultat favorabil ar creste semnificativ valoare imobilului si m-as putea ocupa in continuare de obtinerea cadastrului actualizat, evaluare casei de catre un evaluator autorizat ANEVAR si obtinerea unui certificat de urbanism pentru a incepe "lupta" cu expropriatorul in incercarea de a obtine o justa despagubire, inainte sa fie cazul de a contesta la instanta.

Pentru mine este extrem de important timpul, pentru ca, dupa cum am spus, nu stiu cat va mai dura pana cand voi fi expropriat, iar din acel moment lucrurile se vor complica drastic.

Un rezultat nefavorabil ar insemna, fie solicitarea de modificari asupra amenajamentului, astfel incat sa se supuna eventualelor cerinte pe care le vor avea, fie inlaturarea amenajamentelor si transformarea mansardei inapoi in pod. Sansele sunt extrem de mici ca rezultatul sa indice spre "dezamenajare", deoarece amenajarea a fost facuta conform regulamentului, chiar daca nu s-a obtinut o autorizatie de construire.

Casa este relativ noua, cu procesul verbal de receptie incheiat in 2014, certificat AEC in 2018, cu podul, specificat in proiectul aprobat la vremea aceea de PS1, ca fiind mansarda din punct de vedere al, inaltimii camerei, inclinatiei acoperisului, ferestre existente si alte criterii necesare, a fost proiectat ca mansarda, iar amenjamantele interioare au fost efectuate la fel ca in restul casei.
Se incadreaza inclusiv in indicii urbanistici ai terenului pe care este situat imobilul, POT si CUT, desi POT nu are relevanta in acest caz. Nu s-au facut modificari asupra structurii casei sau modificari exterioare. Sansele sa existe probleme sunt minime, dar bineinteles, niciodata zero.

Si daca, totusi, vor fi probleme, cu cat mi se aduc mai repede la cunostinta, cu atat pot lua masurile necesare mai repede.
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2025
creep000, utilizator
Am inteles. Va intereseaza doar modificarea suprafetei locuibile si mentionarea ultimului nivel ca "mansarda locuibila": In locul Dumneavoastra as fi mers pe art. 914 din Codul civil, cu cerere de modificarea a mentiunilor din cartea funciara a imobilului.

Alte discuții în legătură

Termenele oug nr. 31/2025 si intrarea in legalitate a unui pod amenajat in mansarda creep000 creep000 Buna ziua. Am o intrebare in legatura cu OUG nr. 31/2025 ce aduce modificari in materie de urbanism si autorizarea constructiilor. Ma intereseaza noul termen ... (vezi toată discuția)
Autorizatie extindere mansarda alexxiabili alexxiabili Buna ziua! Va rog sa ma ajutati daca se poate cu raspuns la urmatoarea problema. Am inceput constructia unei case parter + pod. Acum as dori sa ma extind si ... (vezi toată discuția)
In acte pod si in realitate mansarda Ghiuldan Ghiuldan Buna ziua, Va rog sa imi spuneti ce probleme as intampina daca as cumpara o casa in care exista o mansarda locuibila dar este trecuta in acte ( cadastru si ... (vezi toată discuția)