Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Acte necesare la judecatorie la înființarea unui ONG?

Bună ziua!
Lucrez la dosarul ce trebuie depus la judecatorie și am tot găsit diverse informații pe internet. Ce nu imi este clar 100% este:
Actul Constitutiv este necesar sau este inclus in statut astfel ca e indeajuns doar statutul?
Cererea de acordare a personalității juridice trebuie într-un format-tip sau o pot redacta eu?
În cazul contractului de comodat pentru sediu, mai trebuie atașat și alt document (dovadă proprietate, acord vecini etc.)?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 09:25, 25 Noiembrie 2025
Statutul include elementele actului constitutiv, deci nu mai este necesar un act separat. Cererea de acordare a personalității juridice o puteți redacta dvs., nu există formular tip. La contractul de comodat se atașează de regulă doar dovada proprietății (extras CF/act proprietate); acordul vecinilor nu este necesar
Asta am inteles si eu din ce m-am informat insa nu eram 100% sigur, va multumesc pentru raspunsul prompt si la obiect! Aveti idee unde as putea gasi precizat cate exemplare sunt necesare din fiecare act?
În cadrul biroului persoane juridice din fiecare instanta găsiți atât formulare tip pt înregistrare cât și informații privind actele solicitate(exista mici diferențe și interpretări în practica instantelor și pe aceste probleme)Verificați pe site ul instantei respective,dacă aveți posibilitatea mergeți personal și o sa găsiți de obicei informațiile afișate etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar inregistrare ong Andr33agav Andr33agav Buna ziua, Dorim sa depunem la judecatorie, cererea privind dobandirea personalitatii juridice pentru ONG (asociatie), impreuna cu urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie Jurma Monica Jurma Monica Buna ziua, M-ar ajuta mult lamurirea catorva detalii in ceea ce priveste infiintarea unei asociatii: 1. Stiu ca numarul minim de membrii fondatori este 3; ... (vezi toată discuția)
Pasi infiintare ong mi_re_la68 mi_re_la68 Buna ziua. Va rog sa ma indrumati ce acte trebuie facute in vederea constituirii unui ONG pentru strangere de fonduri cu scop umanitar (orteza brat pentru un ... (vezi toată discuția)