avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare asociatie

Buna ziua,
M-ar ajuta mult lamurirea catorva detalii in ceea ce priveste infiintarea unei asociatii:
1. Stiu ca numarul minim de membrii fondatori este 3; Consiliul director trebuie sa fie format neaparat din cei 3, sau poate fi format si din 2 membrii?
2. Cenzorul trebuie numit de la inceput sau poate aparea la un numar mai mare de membrii (in legislatia citita de mine, 15 membrii)?
3. Patrimoniul initial cat este, ca si suma, in prezent? ( apar pe net ca si informatii 2 variante: 1 salar minim respectiv 2 salarii minime)
4. Daca sediul initial este apartamentul de bloc al unuia dintre membrii, in afara de Contractul de comodat mai este nevoie de ceva? (poate extras CF - daca da, e nevoie sa fie la zi? sau acordul vecinilor?)
Multumesc mult pentru ajutor,
Monica
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2015
Jurma Monica, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrianerosca , utilizator 23:31, 15 Decembrie 2015
Bună ziua,
Studiați Ordonanța 26/2000
1. Din câte îmi amintesc nu există o reglementare în acest sens.
2. Obligația de a avea un cenzor apare doar când numărul membrilor cu drept de vot este mai mare de 15.
3. Un salar minim pe economie, din câte știu 975lei...
4. Contractul de comodat este suficient, vă recomand să fie autentificat, sunt instanțe care doresc să fie autentic. costul este ~40 lei dacă-mi amintesc bine. Acordul vecinilor este necesar doar în cazul în care desfășurați o activitate la adresa respectivă.
Multumesc pentru raspuns
1. Comitetul director e format din cel putin 3 membri: Presedinte, Vicepresedinte si Secretar.
2. Daca asociatia are mai mult de 15 membri trebuie trecut in acte constitutive din start. Nu cred ca-i cazul la dvs.
3. Actele constitutive sa le atestati avocatial, in 4-5 exemplare, si nu autentificate la notar. Practic, pretul e la jumatate.
4. Patrimoniul intial e 1 (un) salariu brut pe conomie - 1050 lei, rotunjit 1100 lei. Nu depuneti mai mult, ca nu-i necesar.
5. Contractul de comodat nu se autentifica. E sub semnatura privata. Se intocmeste intre partile: Proprietarul apartamentului unde va fi stabilit sediul si Asociatie, reprezentata de Presedinte. se anexeaza ori extras CF, sa fie de data recenta, se ridica de la Oficiul de Cadastru, ori contract vanzare-cumparare autentificat la notar.
6. E bine sa aveti si acordul vecinilor, de preferat 50%+1 din scara de bloc, dar mai intai vorbiti cu Presedintele Asociatiei de Proprietari, cum sa procedati la caz.
7. Taxa timbru judiciar pentru depunere dosar in Registratura - 100 lei.
8. Din momentul depunerii dosarului in Judecatorie, puteti adauga noi acte pana la termenul pe fond.
9. "editat pentru ca nu era cazul sa apara asa ceva aici"

Succes cu fondarea!
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2015
george-neagu, moderator
1) grunwald are dreptate, potrivit art. 30 din OG 26/2000 consiliul director se compune din minim 3 membri. FUNCȚIA DE SECRETAR NU ESTE OBLIGATORIE, adunarea generală sau consiliul director, după caz poate numi pentru fiecare ședință câte un SECRETAR DE ȘEDINȚĂ pentru fiecare ședință în parte.
3)Vă trebuie DOAR 2 exemplare din actul constitutiv și 2 din statut. Câte un exemplar pentru instanță și câte unul pentru dumneavoastră. Dacă vreți să scoateți mai multe exemplare o face-ți pentru dumneavoastră. În luna august când am înființat ONG am făcut câte 5 exemplare și acum mai am 4 din fiecare... prețul autentificării la notar este de 189lei pentru actul constitutiv și 189lei pentru statut, dar în căutarea acestui notar am întâlnit și notari care mi-au cerut și câte 400lei pentru pentru fiecare din ele.
În ce privește ATESTAREA DE CĂTRE AVOCA, cel puțin în Iași, nu am găsit un avocat care să ateste actul constitutiv și statutul, eu sunt colaboratorul unei avocate cu vechime, și nici ea și nici un alt avocat din Iași pe care l-am întrebat (~20), nu are nuștiu ce registru în care trebuie să consemneze actele atestate de către ei.
5) Când întocmiți contractul de comodat specificați camera care se dă în comodat identificând-o după releveul construcției (o schiță cu camerele numerotate) și faceți dovada dobândirii acestui imobil. După ce am depus contractul de comodat întocmit între mine proprietarul imobilului și mine reprezentant ales de membrii asociației în vederea dobândirii personalității juridice,
INSTANȚA MI-A PUS ÎN VEDERE SĂ DEPUN CONTRACTUL DE COMODAT ORIGINAL, AUTENTIFICAT DE NOTAR.
6)Acordul vecinilor este necesar doar în cazul în care desfășurați activități la sediu. În acest caz ar trebui să aveți ACORDUL VECINILOR CARE AU PEREȚI COMUNI CU CEI AI APARTAMENTULUI ÎN CARE VA FI SEDIUL atât pe plan orizontal cât și pe plan vertical, indiferent dacă e din ACEIAȘI SCARĂ SAU DIN SCARA VECINĂ care are perete comun cu dumneavoastră. DUPĂ ce obțineți acordul acestor vecini mergeți cu foaia respectivă la administrație să vă dea și ei acordul.
8) Instanța vă va comunica prin citație termenul maxim în care trebuie să depuneți actele lipsă. În cazul în care până la termenul stabilit de instanță nu depuneți documentele solicitate se dă un alt termen.
9) editat si aici, ca si in postarea celeilalte persoane, pentru ca nu isi are locul aici aceasta polemica.
Numai bine!
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2015
george-neagu, moderator
"În ce privește ATESTAREA DE CĂTRE AVOCA, cel puțin în Iași, nu am găsit un avocat care să ateste actul constitutiv și statutul, eu sunt colaboratorul unei avocate cu vechime, și nici ea și nici un alt avocat din Iași pe care l-am întrebat (~20), nu are nuștiu ce registru în care trebuie să consemneze actele atestate de către ei."

Mi se pare de-a dreptul incalificabila aceasta constatare. Rog sa nu duceti lumea in eroare.

Alte discuții în legătură

Contract comodat pentru sediu asociatie melodyrose27 melodyrose27 Buna ziua, Sunt unul dintre membri fondatori al unei asociatii. Bunicul meu este proprietar al unei case, si este de acord sa ne ofere spatiul pentru ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie Albione Albione Buna ziua. Am si eu niste nelamurir: Pentru a infiinta o asociatie, am incercat sa facem noi, membri principali, totul. si avem si toate actele necesare, ... (vezi toată discuția)
Despre constituire asociatie - cateva detalii Oanamares Oanamares Alaturi de actiunea depusa la Judecatorie in vederea inregistrarii unei asociatii in Registrul Asociatiiolor si fundatiilor, mai este necesara depunerea ... (vezi toată discuția)