Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Lucrez într-o instituție publică și, din greșeală, ...

Bună ziua! Lucrez într-o instituție publică și, din greșeală, am efectuat o plată de pe titlul 71 – Cheltuieli de capital, în loc să o fac de pe titlul 61, fonduri din PNRR. Mă puteți ajuta cu pașii necesari pentru corectarea acestei plăți?
Cel mai recent răspuns: atlas_expert , utilizator 21:26, 30 Noiembrie 2025
Din punct de vedere legal și procedural, corectarea acestei erori se realizează printr-o procedură contabilă de regularizare și rectificare, conform prevederilor Legii contabilității nr. 82/1991, Legii finanțelor publice nr. 500/2002 sau Legii finanțelor publice locale nr. 273/2006 (după caz), și, mai ales, conform Normelor metodologice privind întocmirea și depunerea situațiilor financiare și Ordinului ministrului finanțelor publice (OMFP) privind normele metodologice de angajare, lichidare, ordonanțare și plată a cheltuielilor instituțiilor publice.

1. Identificarea și Documentarea Erorii: Documentul care a stat la baza plății (Ordinul de Plată, dispoziția de plată/casare, nota contabilă) trebuie identificat. Trebuie întocmit un referat sau o notă internă de către compartimentul financiar-contabil, care să descrie eroarea (plată din Titlul 71 în loc de Titlul 61 PNRR) și să justifice necesitatea corecției.
2. Corectarea Contabilă (Regularizarea): Corecția se realizează, de regulă, printr-o notă contabilă de rectificare sau o notă de debitare/creditare, avizată de conducătorul compartimentului financiar-contabil și aprobată de ordonatorul de credite. Se va proceda la anularea înregistrării inițiale (debitare/creditare) greșite și la înregistrarea corectă a cheltuielii pe sursa de finanțare și titlul corect. Practic, se realizează o transferare a sumei din contul corespunzător Titlului 71 (bugetul obișnuit) în contul corespunzător Titlului 61 PNRR, dacă fondurile erau deja în contul instituției. Dacă plata a fost deja executată către beneficiar, corecția se face doar la nivelul evidențelor contabile și al clasificației bugetare.
3. Implicarea Trezoreriei/Băncii (Dacă este necesar): Dacă eroarea implică mișcări de fonduri între conturile deschise la Trezoreria Statului (sau bănci, în cazul fondurilor externe), ar putea fi necesară o Dispoziție de încasare/plată sau un alt formular specific, prin care se solicită Trezoreriei (sau băncii) transferul sumei între conturile corespunzătoare surselor de finanțare respective.

Deoarece este implicat PNRR, este imperativ ca instituția să respecte Ghidul solicitantului și procedurile de implementare specifice programului, care pot impune documente suplimentare sau termene limită pentru raportarea și certificarea cheltuielilor. Dacă eroarea nu este corectată la timp, cheltuiala ar putea deveni neeligibilă pentru rambursare din fonduri PNRR.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificarile pe exercitiul curent cig2008 cig2008 Am facut inchiderile din exercitiul financiar precedent, am depus situatiile financiare, insa am omis sa inregistrez niste comisioane. Pot sa fac rectificarile ... (vezi toată discuția)
Corectare erori contabile birsanclaudia birsanclaudia Buna ziua! Am o situatie foarte nasoala: am preluat in ianuarie 2009 contabilitatea unei firme de productie agricola; nu am verificat chiar toate ... (vezi toată discuția)
Se poate emite o decizie ? - pentru ca altcineva să semneze un act ? oanaportar oanaportar Bună ziua ! Vă rugăm frumos să ne ajutați cu un răspuns cum ar trebui procedat în cazul următor: - contabilul șef al instituției este în ... (vezi toată discuția)