Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu urgenta familiala - document justificativ

Buna ziua,
Codul muncii stabilește că salariații au dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a acestora.
Angajatorul are dreptul sa solicite un document justificativ care sa arate boala sau accidentul?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:09, 28 Noiembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar dacă cele 10 zilele libere pe an de care beneficiază salariatul pentru o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident nu sunt plătite și trebuie ulterior recuperate, salariatul trebuie să formuleze o cere în acest sens în care să precizeze motivul solicitării și chiar dacă nu dovedește motivele invocate, angajatorul are dreptul de a solicta acte doveditoare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Salariatul are dreptul de a absenta de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezenţa imediată a salariatului, în condiţiile informării prealabile a angajatorului şi cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului.

2. legea nu mentioneaza dovada absentei , insa prin Reg.Intern se poate prevede asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o intrebare legata de art 152^2 din codul muncii ... crystip1@yahoo.com crystip1@yahoo.com Buna ziua, am o intrebare legata de Art 152^2 din Codul Muncii si aplicarea lui. Este sau nu nevoie de vreun document justificativ din partea angajatului, ... (vezi toată discuția)
Angajatii pot lipsi de la serviciu 10 zile pe an, pentru situatii ... cataleya23 cataleya23 Angajatii pot lipsi de la serviciu 10 zile pe an, pentru situatii neprevazute? (vezi toată discuția)
Zile absente motivate Alina Denisa Alina Denisa Buna ziua! exista un numar limita de zile de absente motivate pe care si le poate lua un angajat pe parcursul unui an? In cazul unui raspuns pozitiv, imi ... (vezi toată discuția)