Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Într-o unitate de învățământ cu personalitate juridică, ...

Într-o unitate de învățământ cu personalitate juridică, unde există două posturi de contabil, una dintre contabile și-a dat demisia. Este legal ca cealaltă contabilă sau directorul să îi solicite acesteia să renunțe în scris la concediul de odihnă rămas neefectuat?
Poate angajatorul să ceară o adresă prin care salariatul declară că renunță la concediul legal, având în vedere că acest drept este garantat prin lege? Care sunt prevederile legale aplicabile în acest caz și ce soluții există dacă salariatul refuză să renunțe la zilele de concediu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:17, 2 Decembrie 2025
Buna ziua

Conform codului muncii (art. 38): Salariații nu pot renunța la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacție prin care se urmărește renunțarea la drepturile recunoscute de lege salariaților sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

Deci legea mentioneaza explicit faptul ca o astfel de situatie este lovita de nulitate.

Solutia este sesizarea ITM-ului: [ link extern ] .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oricum nu ar avea relevanta daca acele zile sunt din 2025 ..intrucat zilele de Co aferente 2025 nu se vor compensa in bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la concediu de odihna sburlea corina sburlea corina Ma intereseaza daca eu pot renunta la 5 zile de CO (nu sa apar pe statul de plata ca si cum le-am efectuat si nici sa-mi dea echivalentul in bani a zilelor ... (vezi toată discuția)
Urgent negrila negrila daca un angajat doreste sa lucreze atunci cand are programat concediu de odihna ce trebuie sa faca, pentru ca angajatorul sa nu aiba probleme in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Concediul neintrerupt conform noului cod simplired simplired Exista obligatia angajatului de a-si lua concediu fara intrerupere cel putin 10 zile lucratoare consecutive?Poate fi sanctionat daca refuza? (vezi toată discuția)