Buna seara!
Parintii mei locuiesc de 44 ani intr-un apartament cu chirie la stat(apartamentele din fondul locativ administrate de catre autoritatile locale).Apartamentul se afla la etajul 4.Din 1990 si pana in anul 2023 izolatia pe acoperisul blocului cat tine apartamentul lor,a fost facuta de tatal meu pe cheltuiala proprie fara contribuirea vecinilor de la parter,etajele 1,2 si 3.Din cele 20 de apartamente doar 19 sunt cumparate.Saptamana trecuta a venit la usa parintilor mei vecinul de langa ei si a facut scandal ca ii ploua in casa.Mentionez ca si parintilor mei le ploua in apartament.Acest vecin ii tot preseaza sa izoleze acoperisul,desi parintii mei sunt chiriasi nu propietari ..La Asociatia de propietari s-a facut sesizare asupra acestei probleme de catre tatal me,,iar Asociatia nu a luat nici o masura invocand motivul ca nu poate sa oblige propietarii apartamentelor sa participe financiar la izolarea acoperișului.Vecinul respectiv zice ca cine sta la ultimul etaj trebuie sa izoleze acoperișul,adica parinții mei deși ei sunt chirias .Ce demersuri trebuie sa facă parinții mei in calitate de chirias si cui trebuie sa se adreseze pentru rezolvarea acestei situații? Va multumesc!
Sa se adreseze proprietatului, adica primariei. Toti proprietarii contribuie egal la plata izolarii. Asociatia e obligata sa stranga banii pt lucrare. Pt partea parintilor, proprietarul e responsabil.
Conducerea asociatiei de proprietari greseste profund , conform Legii , este OBLIGATA sa asigure buna functionare a partilor comune . Iar acoperisul ESTE o parte comuna , fiecare proprietar are in proprietate o cota-parte din el . Reparatia acesteia o suporta toti proprietarii , nu doar cei de la ultimul etaj . Intr-adevar , Primaria ( proprietara apartamentului ) ar trebui sa plateasca partea ei de cheltuiala cu reparatia , ca orice alt proprietar din bloc . Dar - ca exista un mare dar - nu cred ca aveti nici 1% sanse sa cheltuiasca vreun leu , in aceste vremuri de lipsa de bani ( dar nici daca nu ar fi asa o criza ) . Inainte de ‘89 , cand majoritatea eram chiriasi la Stat , nici nu se punea problema ca vreo reparatie sa fie suportata de altcineva decat de locatari . In mod normal , proprietarul stabileste chiria in asa fel incat sa-si acopere si cheltuielile aferente proprietatii . Poate ca atunci era altfel legislatia , dar , pentru apartamentele detinute acum de primarii , chiria incasata este modica , nicidecum la pretul pietei . Faceti memoriu , mergeti in audienta la Primar , incercati … dar nu va faceti mari sperante …
Conform legii 196/2018, acoperisul este parte comuna (daca actele de proprietate nu prevad altfel).
Prin urmare, obligatia reparatiei este a asociatiei si toti proprietarii trebuie sa contribuie la reparatie proportional cu cota-parte indiviza (suprafata apartamentului fiecaruia).
Izolatie etaj 4
elena milos
Socrii mei s-au mutat de ceva timp la un alt bloc dar la etajul 4.Cand s-au mutat nimeni nu a vrut sa contribuie la izolarea acoperisului,drept pentru ... (vezi toată discuția)