avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii fond de handicapati se mai plateste ?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

fond de handicapati se mai plateste ?

vreau sa stiu daca fondul de handicapati se mai plateste
in ce procent si cum se calculeaza?
Cel mai recent răspuns: alinadanila , utilizator 22:37, 16 Februarie 2010
ART. 78 din LEGE nr. 448 din 6 decembrie 2006
privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

(1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judeţean sau al sectoarelor municipiului Bucureşti.
(2) Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.
(3) Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condiţiile prevăzute la alin. (2), pot opta pentru îndeplinirea uneia dintre următoarele obligaţii:
a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;
b) să achiziţioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat, în condiţiile prevăzute la lit. a).
------------
(4) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(5) Monitorizarea şi controlul respectării prevederilor alin. (2) şi (3) se fac de către Inspecţia Muncii.
_________________
Angajatorii care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi,si sunt obligati sa plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

multumesc. imi cer scuze ca poate pun intrebari stupide dar nu am mai lucrat de 2 ani si vreau sa fiu sigura de raspunsuri=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. firma de constructii, in cazul in care depaseste nr.mediu ... JILAVEANU MARIA JILAVEANU MARIA Buna ziua. Firma de constructii, in cazul in care depaseste nr.mediu de 50 de angajati trebuie sa plateasca fond de handicap, in cazul in care nu are ca ... (vezi toată discuția)
Fond handicap 2021 roxana69 roxana69 Mai este valabila legea conform careia daca o societate plateste fond de handicap poate ca 50 % din suma sa o foloseasca cumparand produse de la unitati ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! doresc să știu dacă un liceu care are 51 de angajați, ... Cristian Draghiceanu Cristian Draghiceanu Bună ziua! Doresc să știu dacă un liceu care are 51 de angajați, dintre care profesori cu normă întreagă și profesori plătiți cu ora, trebuie sa ... (vezi toată discuția)