avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident unu fara itp altu fara rca, cine e vinovat??
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident unu fara itp altu fara rca, cine e vinovat??

in cazul unui accident intre o persoana care nu are itp valabil si care loveste o masina care nu are rca, pe un drum public, cine e vinovat??
mentionez ca politia a incheiat procese verbale pentru ambii conducatori, numai ca cel lovit (cel fara rca) are pretentii materiale in jur de 4000 lei pentru accidentarea a 2 persoane care se aflau in masina sa. (unul cusut dupa o rana la cap, altul cu un hematom la ochi, niciunul insa nu au fost internati invre-un spital).
este normal ca persoana declarata vinovata de producerea accidentului (cea fara itp) sa plateasca aceasta suma, sau sa astepte sa il dea in judecata cum il ameninta celalalt??
trebuie sa mai spun ca accidentul s-a produs in urma unui derapaj usor, fara a incalca vreo regula de circulatie, itp-ul masinii fiind expirat de aprox 1luna, dar cu 3luni in urma masina efectuase revizia de 45k km la reprezentanta de unde a fost cumparata.
Cel mai recent răspuns: daio73 , utilizator 20:48, 19 Februarie 2010
Cauza evenimentului rutier soldat cu prejudiciile mentionate,nu este rezultatul/ consecinta aspectelor precizate de dvs. itp si rca
Cauza reala o constituie in urma unui derapaj usor ,respectiv ,neadaptarea vitezei de deplasare la conditiile din carosabil
Culpa poate fi constatata si consemnata de autoritatile in drept ,dupa administrarea probelor.
Conteaza mult in incadrarea faptei ,eventualele zile de spitalizare sau ingrijiri medicale
Aspectele precizate referitor la perioada de cand a expirat ITP,revizie masina sunt informatii secundare .
@razvan007
"Premiile" sunt:
Vinovatul > PV de contraventie, deci puncte amenda si penalizare;
Cel fara RCA > amenda(contraventie), retinere talon
Cel fara ITP > certificat de inmatriculare(talon suspendat), contraventie

Pagubitul isi repara masina pe RCA-ul vinovatului, deci fara legatura cu ITP-ul!
OUG195/2002(A)-Cod Rutier
ART. 10
(1) Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al caror termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat, precum si a celor neasigurate pentru raspundere civila pentru caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie.
ART. 76
(2) Politia rutiera dispune masura retinerii certificatului de inmatriculare sau inregistrare si retragerea placutelor cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate in trafic, eliberand dovada fara drept de circulatie.
ART. 102
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni(9-20 pct. amenda) urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
1. conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat;
ART. 112
(1) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera in urmatoarele cazuri:
a) vehiculul nu are efectuata inspectia tehnica periodica valabila;
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
Presedintele, utilizator
Amestecati lucrurile.Nu faceti distinctie intre contraventii si infractiune.
Sa inteleg ca in urma accidentului au rezultat si vatamari corporale.
Pai s-a intocmit dosar penal si dupa ce se da solutia finala se aduce in discutie si latura civila adica despagubirile.De abia atunci are relevanta ITP.RCA etc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Circulatie itp expirat Bogdan Bibicu Bogdan Bibicu Buna ziua! As dori sa stiu daca se face dosar penal pentru circulatia cu o masina cu inmatricularea suspendata din cauza de ITP expirat. Daca da, cui ma ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! astazi am fost implicat intr-un accident rutier. vinovatul ... maria979645 maria979645 Buna ziua! Astazi am fost implicat intr-un accident rutier. Vinovatul nu a acordat prioritate in sens, a lovit o masina ce se afla deja in sens si masina mea. ... (vezi toată discuția)
Termen de valabilitate a itp expirat ileana06 ileana06 As vrea sa stiu daca am probleme laITP daca a expirat din luna mai 2010.Multumesc! (vezi toată discuția)