avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... in ce conditii poate cere tatal reincredintarea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

in ce conditii poate cere tatal reincredintarea minorei?

buna ziua,am o intrebare ,in ce conditii poate cere tatal custodia fiicei mele de 15 ani pe care o am in custodie din anul 1999,prin hotarare judecatoreasca?in toti acesti ani acesta nu a cautat-o nu a contribuit cu nimic la cresterea si educarea ei ,cu toate ca i s-a stabilit o pensie alimentara,eu sunt salariata el traieste dintr-un ajutor de somaj sau ceva de genu ajutor social.de circa 4 luni fiica mea l-a cautat sub pretextul ca vrea sa locuiasca impreuna cu el,acesta avand o relatie cu un baiat mai mare cu 5 ani .tatal permite u asemenea comportament al ei chiar daca acesta este minora si intretine relatii sexuale cu baiatul respectiv.de cand locuieste la el nu a frecventat scoala in lunile nov si dec. desi acesta locuieste ilegal la el,eu o intretin cu bani eu raspund civilmente ptr ea,tot eu ma interesez la scoala ,aceasta nu vrea sa comunice cu mine,vrea sa locuiasca impreuna cu tatal,acesta vrea sa deschida proces ptr reincredintare,are sanse sa obtina custodia cu toate ca este un iresponsabil,si toata atitudinea asta va dauna viitorului copilului?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:25, 22 Februarie 2010
Tatal poate cere incredintarea, dar instanta hotaraste.
Doamna, mergeti dv. la un avocat si incepeti dv. niste demersuri menite sa ii faca pe amandoi sa inteleaga ca daca ei nu sunt responsabili, dv. sunteti.
Altfel, cred ca va fi destul de tarziu cand se va hotari tatal sa introduca actiune pentru ca fiica dv., sa nu fie afectata iremediabil la scoala etc.
De asemenea, depinde si de acel baiat, care este relatia intre ei si despre ce este vorba exact. Ca iubeste la 15 ani nu e o drama, dar cum si de ce, asta nu stiu...
Ca tatal a ingrijit ori nu, cert e ca dv. ati educat-o 14 ani si ea acum vi se opune; este normal pentru un adolescent, toti ne cautam maturitatea mai repede, toti obosim dupa pubertate sa mai fim considerato copii, ne consideram neintelesi si nedreptatiti. Tratati-o ca un om matur, aratati-i consecintele actiunilor ei, acceptati-o asa cum e, poate ca o duceti si pe fata la un avocat sa vada ce se poate intampla si ce nu, cat poate intinde coarda si cat nu...
Terte opinii, obiective, au deseori ecouri mai bune.
Sunt de acord ca ei incearca amandoi marea cu degetul, nu imi pare matur tatal mai degraba sa accepte ca fiica lui sa va conteste autoritatea, macar la fata e de inteles.
Dar nu inteleg nici faptul ca dv. o intretineti cu bani, de ce? Care credeti ca ar mai fi motivatia fetei sa se intoarca la i viata organizata daca aceasta haotica ii ofera totul: atentia ambilor parinti, lipsa de raspundere, bani, lipsa griji?...
Imi e dificil sa inteleg cum de incurajati acest comportament si nu vad eu, ca adult, nicio motivatie ca fata sa se intoarca inapoi.

Va simtiti datoare sa o intretineti? OK, duceti-i mancare gatita sau rece, cate un sacou pentru scoala si, mai ales, rechizite. Daca nu-i place, nu are decat sa munceasca, sa vina inapoi, sa o intretina baiatul, tatal...
Asta inseamna intretinerea: casa, masa, haine, cele utile de zi cu zi. Nu inseamna bani.
Poate ca, cine stie, un psiholog v-ar ajuta mai bine sa intelegeti prin ce trece ea; statistic, copiii fara tata isi incep mai devreme viata sexuala si sunt mai putin receptivi la regulile sociale, la asumarea raspunderilor, chiar ajung tinere mame sau incalca legea inca de minori.
Asa incat, repet, o inteleg, nu e de condamnat sau de blamat...

Va doresc sa gasiti rezolvarea!
Sunt de acord in totalitate cu cele afirmate de colega mea, Liliana.
Solicitati sprijinul Autoritatii Tutelare si a Protectiei copilului aratand pe larg intreaga situatie, inclusiv rezultatele slabe la scoala, lipsa de la scoala, faptul ca desi nu locuieste la dv., in baza hotararii judecatoresti dv. sunteti raspunzatoare de toate actele si faptele acesteia, ca tutore. Solicitati o consiliere psihologica a minorei.
Daca nu va descurcati, va recomand sa apelati la un avocat.
Succes! ;)
Nu va iesi nimic in urma unui proces.
Minora este prea mare si nu mai aveti ce face in mod real.
Trebuie sa vorbiti cu ea si sa o convingeti.
In caz contrar, minora nu va respecta decat ce vrea ea, fara sa ii pese de hotararea instantei.

avocat Claudiu Lascoschi
deci se va tine cont de cea ce-ai doreste ea,daca doreste o viata dezorganizata instanta se va pronunta in favoarea ei sa inteleg,si probabil se va incerca sa se demonstreze ca sunt o mama dezinteresata

Alte discuții în legătură

Copil refuzat de tatal caruia i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca maria_ba maria_ba Buna ziua, Am o situatie speciala si as vrea sa stiu care imi sunt alternativele. Copilul minor a fost incredintat tatalui prin hotarare judecatoreasca. ... (vezi toată discuția)
Renuntare la pensia alimentara? 2 vasilache-florinache vasilache-florinache Multumesc tuturor celor care mi-au dat solutii la problema mea anterioara. Daca cei doi copii mi-au fost incredintati mie (tatal) in urma divortului, iar fiica ... (vezi toată discuția)
Divort cu 1 copil minor si partaj gigi94 gigi94 buna ziua. va explic pe scurt situatia mea: acum cateva zile sotia cu care sunt casatorit de 16 ani imi spune cand eram la un restaurant ca a fasit pe ... (vezi toată discuția)