avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actualizare pret cu rata inflatiei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actualizare pret cu rata inflatiei

In 2004 am executat silit un imobil al uni debitor, bunul fiind adjudecat, iar pretul distribuit.
Ulterior debitorul a formulat contestatie la executare si a obtinut in recurs anularea executarii, inclusiv a actului de adjudecare.

Fostul adjudecatar a incercat in mai multe dosare sa isi pastreze proprietatea, iar in final a cerut intoarcerea executarii in contradictoriu cu mine si cu debitorul, solicitand obligarea la restituirea pretului si plata dobanzii legale.

Cererea de intoarcere a executarii a fost admisa in parte, in sensul ca am fost obligat sa restitui pretul incasat. Plata dobanzii legale a fost respinsa motivat de faptul ca adjudecatarul nu m-a pus in intarziere cu privire la plata pretului.

Am fost executat silit si am achitat pretul conform hotararii, numai ca acum adjudecatarul ma cheama in judecata si solicita actualizarea pretului in raport cu rata inflatiei pentru toata perioada.

Credeti ca as putea invoca puterea de lucru judecat / respingerea pe fond a actiunii raportat la:
- respingerea cererii anterioare privind dobanzile din celalalt dosar
- prevederile art. 1079 c.civ. care prevad necesitatea punerii in intarziere printr-o notificare prealabila adresata prin executor, aceasta fiind obligatorie indiferent de tipul de daune pe care creditorul il solicita, respectiv daune reparatorii (dobanda legala) si / sau daune compensatorii (actualizare cu rata inflatiei).

Ce alte aparari pot invoca ?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: sxamo39_p , utilizator 22:29, 5 Martie 2010
Puteti sa va aparati invocand faptul ca adjudecatarul dumneavoastra putea pana la momentul finalizarii executarii silite sa solicite executaorului judecatoresc sa execute valoarea actualizata a creantei de executat. Neprocedand in acest sens, adjudecatarul in mod abuziv a asteptat si a profitat de trecerea unei perioade lungi de timp pentru a solicita la acest moment actulizarea, pt a obtine o suma mai mare de bani. Vedeti abuzul de drept
In fapt el solicita actualizarea cu rata inflatiei pentru perioada dintre data platii pretului si data la care i-a fost restituit.
Raspunsul este acelasi, avea aceasta pozibilitate cu ocazia executarii silite. Procedand astfel la acest moment, adjudecatarul are o conduita abuziva.
Bine, inteleg ca as putea sa invoc abuzul de drept, dar credeti ca ar fi mai usor de dovedit/sustinut abuzul de drept decat faptul ca reclamantul nu m-a notificat prin executor cu privire la principal ?
As vrea un sfat referitor la ceea ce aratam initial si anume ca nu am fost pus in intarziere si cu privire la acest aspect s-a pronuntat anterior o instnta de judecata care a respins din acest motiv (lipsa notificarii) cerere de plata a dobanzilor legale.
Prin urmare daca este stabilit cu putere de lucru judecat ca nu am fost pus in intarziere, atunci in acest proces nu ar trebui sa fie respinsa cererea de actualizare a pretului cu rata inflatiei
Multumesc.
Pentru actualizarea pretului in raport de rata inflatiei nu este necesara punerea in intarziere ca in cazul dobanzilor, regimul lor juridic este diferit.

Alte discuții în legătură

Cumul dobanda legala cu actualizarea creantei ionu roman ionu roman Este posibil intr-un litigiu civil ca dobanda legala sa fie cumulata cu actualizarea creantei, in conditiile in care ART. 1088 din CC civil ,, La obligaţiile ... (vezi toată discuția)
Actualizare pret dupa intoarcerea executarii sxamo39_p sxamo39_p Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la urmatoarea problema : In 2004 am executat silit un imobil al uni debitor, bunul fiind adjudecat, iar ... (vezi toată discuția)
Recalculare despagubiri? cosovici_ cosovici_ va rog sa ma \\"lumineze\\" cine stie, daca am primit despagubiri si nu au fost calculate reactualizate cu rata inflatiei ce se mai poate face dupa ce ai ... (vezi toată discuția)